Μπορέλ: Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ πιθανόν να είχε στόχο την αποτροπή της ειρήνης

Μπορέλ: Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ πιθανόν να είχε στόχο την αποτροπή της ειρήνης

Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ενδεχομένως να είχε ως στρατηγικό στόχο την αποτροπή της ειρήνης, εκτίμησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

«Η Χαμάς είναι πιθανό να ήθελε να προκαλέσει μια ισραηλινή επίθεση που θα καθιστούσε αδύνατη την ύπαρξη ομαλών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η Χαμάς μποϊκοτάρει κάθε προσπάθεια για ειρήνη και θέλει να εξαφανίσει το Ισραήλ από το Χάρτη. Δεν θέλουν ειρήνη, αλλά καταστροφή». 

Ο Ζ. Μπορέλ σημείωσε ακόμα ότι η ΕΕ πρέπει να εργαστεί με τα κράτη των Ηνωμένων Εθνών για να οικοδομηθεί μια βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή. Η ΕΕ συνεργάζεται με την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο για να επανεκκινήσει η διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε δύο κράτη, είπε.

«Χρειάζεται μια πολιτική ώθηση» είπε και πρόσθεσε ότι η σημερινή ψήφος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα καθορίσει το ρόλο της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το δικαίωμα στην αυτοάμυνα έχει όρια που καθορίζονται από το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο» και επανέλαβε ότι όλοι στην ΕΕ καταδικάζουν έντονα τις θηριωδίες και τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στον Ισραηλινό λαό, επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά «πρέπει να ακουστεί και η φωνή της λογικής».

«Πρέπει ο ανθρωπιστικός νόμος να γίνει σεβαστός από όλες τις πλευρές» και «η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φτάσει στη Γάζα», τόνισε ο Μπορέλ.