Α. Μπλίνκεν: Χαιρετίζει τη δέσμευση της Αιθιοπίας να διερευνήσει την «εκτροπή» της επισιτιστικής βοήθειας
Ahmed Yosri/Pool Photo via AP
Ahmed Yosri/Pool Photo via AP

Α. Μπλίνκεν: Χαιρετίζει τη δέσμευση της Αιθιοπίας να διερευνήσει την «εκτροπή» της επισιτιστικής βοήθειας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαιρέτισε την Πέμπτη τη δέσμευση της αιθιοπικής κυβέρνησης να διερευνήσει την «εκτροπή» της αμερικανικής επισιτιστικής βοήθειας μακριά από ανθρώπους που την είχαν ανάγκη, δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) δήλωσε νωρίτερα ότι αναστέλλει την παροχή επισιτιστικής βοήθειας προς την Αιθιοπία, αφού διαπίστωσε, σε συντονισμό με την εκεί κυβέρνηση, ότι μια «εκτεταμένη και συντονισμένη εκστρατεία εκτρέπει την επισιτιστική βοήθεια από τον λαό της Αιθιοπίας».

Δεν αναφέρθηκε ποιος βρίσκεται πίσω από την εκστρατεία ή σε ποιον εκτρέπεται η βοήθεια. 

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Αιθιοπίας και υπουργό Εξωτερικών Ντεμέκε Μεκόνεν στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Καταπολέμηση του ISIS (Ισλαμικό Κράτος) στη Σαουδική Αραβία.

«Ο υπουργός χαιρέτισε τη δέσμευση της αιθιοπικής κυβέρνησης να συνεργαστεί για τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας σχετικά με την εκτροπή της αμερικανικής επισιτιστικής βοήθειας και να λογοδοτήσουν όσοι βρέθηκαν υπεύθυνοι», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ο Μπλίνκεν εξήρε την πρόοδο που, όπως είπε, σημειώθηκε στην εξασφάλιση μιας διαρκούς ειρήνης μετά τον πόλεμο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στη βόρεια περιοχή Τίγκρεϊ της Αιθιοπίας.

Συζήτησε επίσης την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μιας διαφανούς δικαστικής διαδικασίας, καθώς και την επίλυση των παρατεταμένων εντάσεων στην Αμχάρα και την Ορόμια, όπως αναφέρεται.