Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Ενδείκνυται η κατάπαυση του πυρός για την προστασία των Ισραηλινών ομήρων
AP Photo
AP Photo

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Ενδείκνυται η κατάπαυση του πυρός για την προστασία των Ισραηλινών ομήρων

Η κατάπαυση του πυρός είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των ομήρων, διεμήνυσε ο Τζο Μπάιντεν στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία διαρκείας περίπου μισής ώρας. Αυτό αναφέρει εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό τις ανησυχίες του για μια εισβολή στη Ράφα, ζητώντας, ακόμα, να ανοίξει ξανά το Ισραήλ το πέρασμα εμπορευμάτων Kerem Shalom στη Γάζα, μια βασική δίοδο για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Μπάιντεν επεσήμανε επίσης στον Νετανιάχου ότι η επίτευξη εκεχειρίας με τη Χαμάς είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούν οι ζωές των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Από πλευράς του, το Ισραήλ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την απελευθέρωση όσων ομήρων κρατούνται στη Γάζα από τους τρομοκράτες της Χαμάς, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γοάβ Γκάλαντ, έχοντας πρωτίστως συναντήσει τις οικογένειες των ομήρων και εν μέσω της επικείμενης χερσαίας επιχείρησης κατά της Χαμάς στη Ράφα.

«Οι ενέργειες για την επιστροφή των αγαπημένων σας προσώπων συνεχίζονται συνεχώς, ακόμη και τώρα. Είμαστε προσηλωμένοι στην επίτευξη των στόχων του πολέμου, αλλά η άρνηση της Χαμάς σε οποιοδήποτε σχέδιο που θα επέτρεπε την επιστροφή των ομήρων μας αναγκάζει να ξεκινήσουμε την επιχείρηση στη Ράφα», είπε στις οικογένειες, σύμφωνα με το γραφείο του.

Όπως προσέθεσε, «ακόμα και μετά την έναρξη της επιχείρησης στη Ράφα, όλες οι προσπάθειες για την επιστροφή των ομήρων θα συνεχιστούν».

Ωστόσο, η Χαμάς έκανε νωρίτερα γνωστό με ανακοίνωσή της, ότι οποιαδήποτε επιχείρηση στη Ράφα δεν θα είναι «περίπατος» για τις ισραηλινές δυνάμεις.

Όσο για το πέρασμα εμπορευμάτων Kerem Shalom στη Γάζα, που αποτελεί μια βασική δίοδο για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, έκλεισε την Κυριακή (5/5) αφότου η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες από τη Ράφα εναντίον ενός σταθμού των IDF κοντά στο πέρασμα, σκοτώνοντας τέσσερις στρατιώτες.