Μπάιντεν: Ο Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία

Μπάιντεν: Ο Πούτιν δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει σύντομα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βαρσοβία και υπογράμμισε ότι «η μάχη μεταξύ της δημοκρατίας και της απολυταρχίας θα είναι μακρά» και ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ουκρανίας».

«Αυτή η μάχη δεν θα κερδηθεί σε λίγες ημέρες ή μήνες. Πρέπει να οπλιστούμε για μια μακρά μάχη ενώπιον μας», είπε ο Μπάιντεν, διαβεβαιώνοντας τους Ουκρανούς ότι «βρισκόμαστε στο πλευρό σας».

«Σήμερα η Ρωσία έχει στραγγαλίσει τη Δημοκρατία. Ο Πούτιν λέει ψέματα ότι "αποναζιστικοποιεί" την Ουκρανία, είναι κυνικός, είναι αισχρή η κατηγορία, ο Ζελένσκι είναι δημοκρατικά εκλεγμένος, είναι εβραϊκής καταγωγής», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι οι Ρώσοι πολίτες δεν είναι εχθροί. «Επιτρέψτε μου να πως αυτό, εάν μπορείτε να με ακούσετε. Εσείς, ο λαός της Ρωσίας δεν είστε ο εχθρός μας. Αρνούμαι να πιστέψω ότι αποδέχεστε τη δολοφονία αθώων παιδιών και παππούδων ούτε ότι αποδέχεστε ότι νοσοκομεία, σχολεία, παιδικοί σταθμοί σφυροκοπούνται από ρωσικούς πυραύλους και βόμβες, Ο Πούτιν σας έκοψε από όλον τον κόσμο και σας γύρισε στον προηγούμενο αιώνα. Αυτός ο πόλεμος δεν σας αξίζει», σχολίασε.

«Όλες οι δημοκρατίες του κόσμου έχουν την ευθύνη να βοηθήσουν την Ουκρανία», ανέφερε, ενώ υπενθύμισε ότι «ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εργάστηκαν επί μήνες για να αποτρέψουν αυτόν τον πόλεμο», για να σημειώσει ότι «αμέσως μετά την εισβολή, οι χώρες της Δύσης επέβαλαν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσική οικονομία». «Το γρήγορο και τιμωρητικό κόστος είναι τα μόνα πράγματα που θα κάνουν τη Μόσχα να αλλάξει πορεία», υπογράμμισε. 

«Οι αμερικανικές δυνάμεις είναι στην Ευρώπη για να προστατεύσουν τους συμμάχους μας, όχι για να εμπλακούν με τη Ρωσία. Μην διανοηθείτε να παραβιάσετε την εδαφική κυριαρχία χωρών του ΝΑΤΟ. Έχουμε ιερό καθήκον να προστατεύσουμε κάθε ίντσα εδάφους χώρας μέλους του ΝΑΤΟ», ανέφερε. «Μην σκεφτείτε να προχωρήσετε ούτε ένα εκατοστό σε έδαφος του ΝΑΤΟ», ανέφερε, στέλνοντας μήνυμα προς τη Μόσχα.

«Αυτός ο πόλεμος είναι ήδη μια στρατηγική αποτυχία για τη Ρωσία», σημείωσε, ενώ μιλώντας για τα θύματα του πολέμου, σχολίασε: «Έχοντας χάσει κι εγώ ο ίδιος παιδιά, ξέρω ότι δεν είναι παρηγοριά για τους ανθρώπους που έχασαν την οικογένειά τους».

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρώπη θα «πρέπει να τερματίσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».

«Η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ μία νίκη για τη Ρωσία», σημείωσε και σχολίασε: «Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».

«Μετά τις πιο σκοτεινές ώρες, ακολουθεί η μεγάλη πρόοδος. Ας θυμηθούμε τα σφυριά που έριξαν το τείχος του Βερολίνου το 1989», επισήμανε. Και χρησιμοποιώντας μια φράση του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄, σημείωσε με νόημα: «Ποτέ μα ποτέ μην εγκαταλείπετε την ελπίδα, ποτέ μην αμφιβάλλετε, ποτέ μην κουράζεστε, ποτέ μην αποθαρρύνεστε. Μη φοβάστε». 

«Ένας δικτάτορας δεν θα σταματήσει τη θέληση των ανθρώπων να είναι ελεύθεροι», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το CNN, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη αποστροφή του Αμερικανού προέδρου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως «αυτό (το αν παραμείνει ο Ρώσος πρόεδρος στην εξουσία) δεν θα αποφασιστεί από τον κ. Μπάιντεν. Θα είναι μόνο επιλογή του λαού της Ρωσικής Ομοσπονδίας».