field_kentriki_fotografia
AP
AP
Μεγάλες ουρές στη Ρώμη - Τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) κλείνουν οι κάλπες

Στις κάλπες προσέρχονται οι Ιταλοί από το πρωί του Σαββάτου για τις βουλευτικές εκλογές, από τις οποίες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να προκύψει η πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και η Τζόρτζια Μελόνι να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ που δημοσιοποιήθηκαν πριν δύο εβδομάδες, ο δεξιός συνασπισμός υπό τα «Αδέλφια της Ιταλίας» υπό τη Μελόνι, εμφανίζεται φαβορί για μια καθαρή νίκη, όμως, όπως επισημαίνει το Reuters, το γεγονός ότι δεν διεξάγονταν δημοσκοπήσεις τις δύο τελευταίες εβδομάδες, μπορεί να κρύβει εκπλήξεις.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 το πρωί (08:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 23:00 (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας). Λίγα λεπτά αργότερα, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα πρώτα exit polls. Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρωί της Δευτέρας.

Με βάση τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία καλύπτουν το 95% των δήμων της χώρας, η προσέλευση στις κάλπες στις 12:00 το μεσημέρι τοπική ώρα, διαμορφώθηκε στο 19,09%. Την ίδια ώρα, στις εκλογές του 2018, είχε ψηφίσει το 19,49% των ψηφοφόρων.

Στη Ρώμη, έχουν σχηματισθεί μεγάλες ουρές ψηφοφόρων έξω από πολλά εκλογικά τμήματα, οι οποίες οφείλονται, κυρίως, στους αριθμούς προτεραιότητας που δίνονται στους πολίτες, με στόχο να αποφευχθεί το φαινόμενο της διπλοψηφίας και γενικότερα, ο κίνδυνος νοθείας.

Το 51,74% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου είναι γυναίκες, και το υπόλοιπο 48,26% άνδρες, ενώ 4.741.790 είναι απόδημοι Ιταλοί. Συνολικά, σε όλη την ιταλική επικράτεια, τα εκλογικά τμήματα είναι 61.566, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων φιλοξενείται σε σχολικά συγκροτήματα. 

Δύο οι κύριες συμμαχίες κομμάτων που μετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση: το συντηρητικό μέτωπο (με τα Αδέλφια της Ιταλίας, την Λέγκα  και την Φόρτσα Ιτάλια) και το προοδευτικό (Δημοκρατικό Κόμμα, Περισσότερη Ευρώπη, Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς και Επιλογή Πολιτών).
 
Παράλληλα, ως ανεξάρτητη δύναμη παίρνει μέρος στις ιταλικές εκλογές το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ τη στήριξη των εκλογέων ζητούν, επίσης, τα κόμματα Ζωντανή Ιταλία και Δράση, τα οποία πρόσφατα δημιούργησαν τον λεγόμενο «Κεντρώο Πόλο». Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο διεξάγεται η σημερινή αναμέτρηση εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2018 και βασίζεται κατά δυο τρίτα στην απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο στο πλειοψηφικό. 

Το βράδυ θα ψηφίσει η Μελόνι

Στο μεταξύ, το μεγάλο φαβορί των εκλογών, η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι, αποφάσισε να αναβάλει την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος για απόψε στις 22:00 ώρα Ιταλίας (23:00 ώρα Ελλάδας), δηλαδή μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες.

Αρχικά, είχε ανακοινώσει ότι θα ψήφιζε σε σχολείο της Ρώμης, σήμερα το πρωί στις 11:00 τοπική ώρα.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η απόφασή της αυτή οφείλεται στο ότι στο συγκεκριμένο τμήμα, είχε σπεύσει μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων και φωτογράφων και η ίδια δεν θέλησε να προκαλέσει προβλήματα στους υπόλοιπους ψηφοφόρους.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η αρχηγός των Αδελφών της Ιταλίας υπογράμμισε: «Σήμερα μπορείς να συμβάλεις στο να γραφτεί ιστορία. Ας γράψουμε την ιστορία μαζί».

Ψήφισαν ο Πρόεδρος και οι πολιτικοί αρχηγοί

Ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη γενέτειρα πόλη του, το Παλέρμο της Σικελίας. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το σχολείο της πρωτεύουσας της Σικελίας, για να τον επευφημήσει.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, ψήφισε στη λαϊκή συνοικία της Ρώμης Τεστάτσιο και στο εκλογικό του τμήμα έσφιξε τα χέρια υποστηρικτών του.

Σε ό,τι αφορά τον λεγόμενο «κεντρώο πόλο», ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Φλωρεντία και ο πρώην υπουργός οικονομικής ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα στη Ρώμη. «Εμείς ψηφίσαμε, κάντε το και εσείς, όποια και αν είναι η πολιτική σας θέση. Η αβασίλευτη δημοκρατία στηρίζεται με την προσπάθεια όλων», έγραψε ο Ρέντσι στο Twitter.

O δε γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, αφού ψήφισε σε εκλογικό τμήμα του Μιλάνου δήλωσε:

«Θα είναι μήνες δύσκολοι, με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τους λογαριασμούς της ενέργειας, την αύξηση του κόστους ζωής και των καλοριφέρ. Εδώ και πολλές εβδομάδες, δουλεύομε, με τους ειδήμονες της Λέγκα, για να είμαστε έτοιμοι και με δυναμική παρουσία, στην Ιταλία και στην Ευρώπη. Όσο περισσότεροι πολίτες ψηφίσουν, τόσο περισσότερη δύναμη θα έχει η νέα κυβέρνηση και το νέο κοινοβούλιο, για να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις αυτές έκτακτης ανάγκης».

Μπερλουσκόνι: «Σκηνοθέτης» της νέας κυβέρνησης

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και νυν αρχηγός του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μιλώντας με συνεργάτες του σε καφέ του Μιλάνου, τόνισε  ότι «βρίσκεται στην πολιτική αρένα για να προσφέρει, μαζί με το κόμμα του, μια καθοριστική συμβολή και να είναι ο σκηνοθέτης της επόμενης κυβέρνησης».

«Εκτιμώ ότι η Φόρτσα Ιτάλια θα ξεπεράσει το 10% των ψήφων. Στη φάση αυτή, βέβαια, σε όλο τον κόσμο έχουμε έλλειψη ηγετών, αλλά η άποψή μου είναι ότι οι ηγέτες πρέπει να αναδεικνύονται, αυτόνομα, με τις δυνάμεις τους» πρόσθεσε ο «Καβαλιέρε».

Η άνοδος της Μελόνι

Αναμφίβολα, η διαφαινόμενη, κατά τους δημοσκόπους, νίκη της Μελόνι, θα αποτελεί αξιοσημείωτη άνοδο για την ίδια και το κόμμα της, που είχε λάβει το 4% των ψήφων στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2018.

Η 45χρονη Μελόνι, προσπαθεί να υποβαθμίσει τις νεοφασιστικές ρίζες του κόμματός της, χαρακτηρίζοντάς το ως συντηρητικό. Έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την πολιτική των χωρών της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας και να μην αναλάβει αδικαιολόγητους κινδύνους για μια ιταλική οικονομία που πλήττεται σκληρά από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Οι πρώτες εθνικές εκλογές του φθινοπώρου στην Ιταλία εδώ και έναν αιώνα πυροδοτήθηκαν από κομματικές διαμάχες που ανέτρεψαν την κυβέρνηση ευρείας εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι τον Ιούλιο.

Η Ιταλία έχει ιστορικό πολιτικής αστάθειας και ο επόμενος πρωθυπουργός που θα ηγηθεί της 68ης κυβέρνησης της χώρας από το 1946, θα αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις, ιδίως το αυξανόμενο κόστος ενέργειας.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένουν με νευρικότητα οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιθυμούν να διατηρήσουν την ενότητα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανησυχούν ότι η Ιταλία θα είναι πιο απρόβλεπτος εταίρος από ό,τι ήταν υπό τον Ντράγκι.

Όσον αφορά τις αγορές, υπάρχουν οι διαχρονικές ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της Ιταλίας να διαχειριστεί το χρέος της που ανέρχεται περίπου στο 150% του ΑΕΠ.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Ιταλία: Η τρίτη ακροδεξιά κυβέρνηση της Ευρώπης;

Είναι η Τζόρτζια Μελόνι ο Ιανός της Ιταλίας;