Με τέτοιους συμμάχους τι τους θέλεις τους εχθρούς
Washington Post για Ερντογάν

Με τέτοιους συμμάχους τι τους θέλεις τους εχθρούς

Για «ταξίδι εγωισμού, αντάξιο ενός Οθωμανού σουλτάνου» κάνει λόγο δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, αναφερόμενο στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας πως η στάση του υπονομεύει το ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα γίνεται αναφορά στην «απαράδεκτη» όπως τη χαρακτηρίζει στάση του Τούρκου προέδρου στο ζήτημα του Αιγαίου με το ερώτημα «με τέτοιους συμμάχους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς;» ενώ παράλληλα αναφέρεται στις απειλές του Ερντογάν ότι θα μπει νύχτα στην Ελλάδα, σημειώνοντας «ναι καλά το διαβάσατε. Ο Ερντογάν απειλεί με πόλεμο ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ». 

Όπως αναφέρει, είτε είσαι σύμμαχος και συμφωνείς ποιοι είναι και ποιοι δεν είναι οι κοινοί εχθροί σου είτε δεν υφίσταται η έννοια της συμμαχίας. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Ερντογάν κάνει τα πράγματα άσκοπα πολύπλοκα και προκειμένου να φανεί δυνατός πριν από τις εκλογές «συνεχίζει να τα βάζει με το μυαλό των φίλων και των εχθρών, χωρίς να τον ενδιαφέρει καθόλου αν οι πράξεις του υπονομεύουν τη δυτική συνοχή και την ευρωπαϊκή ασφάλεια γενικότερα».

Και συνεχίζει ότι σχεδόν όλα τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι η Ρωσία υπό τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο κύριος αντίπαλος της συμμαχίας, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος κρατά τις επιλογές του ανοιχτές. Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει ανεύθυνη τη συμπεριφορά του Ερντογάν όταν πρόκειται για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, δύο χώρες που θέλουν να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.