Με αντίποινα απειλεί η Άγκυρα για τις αμερικανικές κυρώσεις

Με αντίποινα απειλεί η Άγκυρα για τις αμερικανικές κυρώσεις

Με αντίποινα στις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον στους Τούρκους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης απειλεί η Άγκυρα, κλιμακώνοντας την μεταξύ τους ένταση με τελευταία αφορμή την σύλληψη και φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

«Καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να επιστρέψει από αυτή την λανθασμένη απόφαση», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας «εχθρική στάση» την ενέργεια της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος των Τούρκων υπουργών. 

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αυτό θα βλάψει σημαντικά τις εποικοδομητικές προσπάθειες που καταβάλλονταν για να διευθετηθούν τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ και προσθέτει: «Θα υπάρξει χωρίς καθυστέρηση μια αντίδραση σε αυτή την επιθετική συμπεριφορά που δεν θα αποφέρει τίποτε». 

Εξάλλου, με ανάρτησή του στο twitter, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμήνυσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις δεν μείνουν χωρίς αντίποινα.

Εχθές, ο Λευκός Οίκος προχώρησε στη δέσμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου που έχουν στην επικράτεια των ΗΠΑ ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενώ απαγορεύθηκε επίσης σε οποιοδήποτε άτομο να έχει οικονομικές συναλλαγές μαζί τους.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η ποινή επιβάλλεται λόγω του ότι θεωρούνται ως υπεύθυνοι για «σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» καθώς, όπως αναφέρεται, «κατέχουν ηγετικό ρόλο στους κυβερνητικούς οργανισμούς οι οποίοι ευθύνονται για τη σύλληψη και την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον».

 

Υπενθυμίζεται πως ο πάστορας Άντριου Μπράνσον, που ζει στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια, κατηγορείται ότι παρείχε βοήθεια σε υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα τον οποίο οι τουρκικές αρχές θεωρούν «ενορχηστρωτή» της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. Κατηγορείται επίσης ότι παρείχε στήριξη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αλλά και για κατασκοπεία.