Οι ακτιβιστές που επέβαιναν στο ιστιοφόρο Madleen, πλοίο που συνελήφθη από τις αρχές του Ισραήλ καθώς προσπαθούσε να φθάσει στη Λωρίδα της Γάζας για να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια, μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ ενόψει των επαναπατρισμών τους, ανακοίνωσε την Τρίτη το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.
«Όσοι αρνηθούν να υπογράψουν τα έγγραφα απέλασης και να εγκαταλείψουν το Ισραήλ θα προσαχθούν ενώπιον δικαστικής αρχής, όπως προβλέπει η ισραηλινή νομοθεσία» προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκρισή της για να επαναπατριστούν, τόνισε το ΥΠΕΞ μέσω X.
Οι ισραηλινές αρχές έδειξαν βίντεο με τις φρικαλεότητες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στην Γκρέτα Τούνμπεργκ και στους άλλους επιβαίνοντες κατά την άφιξή τους στο Ασντόντ τη Δευτέρα, λίγο μετά την αναχαίτιση του Madleen, από τον ισραηλινό στρατό σε διεθνή ύδατα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Ισραήλ Κατζ, οι ακτιβιστές αρνήθηκαν να συνεχίσουν να παρακολουθούν το βίντεο μετά την προβολή των βίαιων επιθέσεων.
«Αυτοί οι αντισημιτικοί ακτιβιστές της νηοπομπής έκλεισαν τα μάτια τους στην αλήθεια και απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι προτιμούν τους δολοφόνους από τα θύματα», δήλωσε ο Κατζ. «Συνεχίζουν να αγνοούν τις φρικαλεότητες που διαπράττει η Χαμάς εναντίον εβραίων και ισραηλινών γυναικών, ηλικιωμένων και παιδιών».
Το Madleen, που μετέφερε 12 φιλοπαλαιστινιακούς ακτιβιστές και μεγάλες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας, σταμάτησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας από το ισραηλινό ναυτικό και μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Ασντόντ.
Λίγο πριν την απέλαση των ακτιβιστών, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δημοσίευσε μια φωτογραφία της Τούνμπεργκ με την ισραηλινή σημαία στο παρασκήνιο.