Οι ΗΠΑ πρόκειται να ξεμείνουν από κεφάλαια βοήθειας στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2023, προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος, τονίζοντας ότι η αποτυχία του Κογκρέσου να εγκρίνει νέα υποστήριξη στην Ουκρανία, θα επιφέρει ζημία στο Κίεβο, όπως αναφέρουν σε άρθρο τους οι Wall Street Journal.
Η προειδοποίηση γίνεται από τη Σαλάντα Γιουνγκ, τη διευθύντρια προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, σε επιστολή που κατέθεσε στους ηγέτες του Κογκρέσου τη Δευτέρα. Η επιστολή αφορά σε συγκεκριμένη εκτίμηση πλέον για τη μέχρι τώρα μείωση της οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης της Ουάσινγκτον προς την Ουκρανία.
«Μας τελείωσαν τα χρήματα για να στηρίξουμε την Ουκρανία σε αυτόν τον αγώνα. Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα του επόμενου έτους. Η ώρα να βοηθήσουμε τη δημοκρατική Ουκρανία να πολεμήσει ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα είναι αυτή τη στιγμή. Είναι καιρός να δράσει το Κογκρέσο», καταλήγει στην επιστολή της η Σαλάντα Γιουνγκ.
Το κείμενο της επιστολής προς την ηγεσία του Κογκρέσου σχετικά με την ανάγκη επείγουσας δράσης για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Θέλω να ευχαριστήσω το Κογκρέσο για τους πόρους που έχουν παρασχεθεί μέχρι σήμερα για την Ουκρανία και άλλες κρίσιμες ανάγκες εθνικής ασφάλειας. Σας γράφω σήμερα όχι μόνο για να σας ξεκαθαρίσω πώς δαπανήθηκαν αυτά τα χρήματα και τους τρόπους με τους οποίους η επένδυση αυτή σταμάτησε την προέλαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, βοήθησε την Ουκρανία να επιτύχει σημαντικές στρατιωτικές νίκες και αναζωογόνησε την αμερικανική αμυντική βιομηχανική βάση (DIB) -αλλά και για να εκφράσω την οξεία επείγουσα ανάγκη που αντιμετωπίζουμε καθώς το Κογκρέσο ζυγίζει αν θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία σε όλο τον κόσμο ή αν θα αγνοήσουμε τα διδάγματα που πήραμε από την ιστορία και θα αφήσουμε τον Πούτιν και την απολυταρχία να επικρατήσουν.
Θέλω να είμαι σαφής: χωρίς δράση του Κογκρέσου, μέχρι το τέλος του έτους θα εξαντλήσουμε τους πόρους για την προμήθεια περισσότερων όπλων και εξοπλισμού για την Ουκρανία και για την παροχή εξοπλισμού από τα στρατιωτικά αποθέματα των ΗΠΑ. Δεν υπάρχει κανένα μαγικό δοχείο χρηματοδότησης διαθέσιμο για να καλύψουμε αυτή τη στιγμή. Μας τελείωσαν τα χρήματα - και σχεδόν τελείωσε ο χρόνος.
Η διακοπή της ροής αμερικανικών όπλων και εξοπλισμού θα γονατίσει την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τα κέρδη που έχει επιτύχει η Ουκρανία, αλλά αυξάνοντας την πιθανότητα ρωσικών στρατιωτικών νικών. Ήδη, τα πακέτα βοήθειας για την ασφάλεια έχουν γίνει μικρότερα και οι παραδόσεις βοήθειας έχουν γίνει πιο περιορισμένες. Εάν η βοήθειά μας σταματήσει, αυτό θα προκαλέσει σημαντικά ζητήματα για την Ουκρανία. Ενώ οι σύμμαχοί μας σε όλο τον κόσμο έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για να κάνουν περισσότερα, η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι κρίσιμη και δεν μπορεί να αναπαραχθεί από άλλους.
Μέχρι σήμερα, έχετε υποστηρίξει 111 δισεκατομμύρια δολάρια σε συμπληρωματική χρηματοδότηση για τη στήριξη της Ουκρανίας και κρίσιμων αναγκών εθνικής ασφάλειας. Από αυτά, 67 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου το 60 τοις εκατό της συμπληρωματικής χρηματοδότησης για την Ουκρανία που ενέκρινε προηγουμένως το Κογκρέσο, έχουν ενισχύσει την DIB μας στην Αμερική ή έχουν υποστηρίξει επιχειρήσεις του Υπουργείου Άμυνας και των μυστικών υπηρεσιών. Αυτό έχει βελτιώσει τη δική μας στρατιωτική ετοιμότητα, δεδομένου ότι το DOD αγοράζει νέο εξοπλισμό για να αντικαταστήσει αυτό που στέλνουμε στην Ουκρανία, εκκινώντας και επεκτείνοντας τις γραμμές παραγωγής, και υποστηρίζει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε δεκάδες πολιτείες σε ολόκληρη τη χώρα.
Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, το Υπουργείο Άμυνας έχει χρησιμοποιήσει το 97% των 62,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε και το κράτος έχει χρησιμοποιήσει το 100% των 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτικής βοήθειας που έλαβε. Περίπου 27,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 24%, έχουν χρησιμοποιηθεί για οικονομική βοήθεια και μη στρατιωτική βοήθεια για την ασφάλεια (όπως η αποναρκοθέτηση) στην Ουκρανία, η οποία είναι εξίσου σημαντική για την επιβίωση της Ουκρανίας με τη στρατιωτική βοήθεια. Το κράτος και η USAID έχουν χρησιμοποιήσει το 100 τοις εκατό αυτού του ποσού. Εάν η οικονομία της Ουκρανίας καταρρεύσει, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να πολεμά, τελεία και παύλα. Ο Πούτιν το καταλαβαίνει καλά αυτό, γι' αυτό και η Ρωσία έχει καταστήσει την καταστροφή της οικονομίας της Ουκρανίας κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής της - κάτι που μπορείτε να δείτε στις επιθέσεις της κατά των εξαγωγών σιτηρών και των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας.
Από τα περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια έκτακτης χρηματοδότησης για την ανθρωπιστική βοήθεια του κράτους και της USAID, σχεδόν 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν διατεθεί άμεσα για τις ανθρωπιστικές ανάγκες των εκτοπισμένων ή ευάλωτων πληθυσμών εντός της Ουκρανίας και περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη των προσφύγων από την Ουκρανία που αναζητούν ασφάλεια σε γειτονικές χώρες της περιοχής. Το υπόλοιπο της χρηματοδότησης, περίπου τα τρία τέταρτα, έχει υποστηρίξει τις ανάγκες ευάλωτων πληθυσμών σε όλο τον κόσμο που έχουν γίνει θύματα από τη χρήση των τροφίμων από τον Πούτιν ως όπλο στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις επακόλουθες επιπτώσεις στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Η χρηματοδότηση αυτή έχει πλέον εξαντληθεί.
Το πιο πρόσφατο συμπληρωματικό αίτημα του Προέδρου για την εθνική ασφάλεια θα βασιστεί στις επιτυχημένες προσπάθειες που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα και θα κατευθύνει πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια στο DIB του έθνους μας, το οποίο βασίζεται στη χρηματοδότηση που έχει ήδη επενδυθεί σε γραμμές παραγωγής σε 35 πολιτείες. Παρόλο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς ποιες αμερικανικές εταιρείες θα αναλάβουν νέες συμβάσεις, γνωρίζουμε ότι η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση προηγμένων δυνατοτήτων για την άμυνα κατά των επιθέσεων εναντίον αμάχων στο Ισραήλ και την Ουκρανία - για παράδειγμα, συστήματα αεράμυνας που κατασκευάζονται στην Αλαμπάμα, το Τέξας και τη Γεωργία και ζωτικής σημασίας υποσυστήματα που προέρχονται από σχεδόν όλες τις 50 πολιτείες. Θα εκσυγχρονίσουμε ζωτικά πυρομαχικά και εξοπλισμό, όπως τα Javelins που κατασκευάζονται στην Αλαμπάμα- το σύστημα κατευθυνόμενων πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης (GMLRS) που κατασκευάζεται στη Δυτική Βιρτζίνια, το Αρκάνσας και το Τέξας- τα τακτικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Πενσυλβάνια, το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Ιντιάνα- και τα βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών που κατασκευάζονται στην Πενσυλβάνια, το Αρκάνσας και την Αϊόβα και σε πολλές άλλες πολιτείες.
Πρέπει να τονίσω ότι το να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να διασφαλίσει το μέλλον της ως κυρίαρχο, δημοκρατικό, ανεξάρτητο και ευημερούν έθνος προάγει τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφάλειας. Αποτρέπει μεγαλύτερες συγκρούσεις στην περιοχή που θα μπορούσαν να εμπλέξουν το ΝΑΤΟ και να θέσουν τις δυνάμεις των ΗΠΑ σε κίνδυνο και αποτρέπει μελλοντικές επιθέσεις, καθιστώντας μας όλους ασφαλέστερους. Όπως έχει πει ο Πρόεδρος Μπάιντεν, όταν οι δικτάτορες δεν πληρώνουν το τίμημα για την επιθετικότητά τους, θα προκαλέσουν περισσότερο χάος, θάνατο και καταστροφή. Απλώς συνεχίζουν και το κόστος και οι απειλές για την Αμερική και τον κόσμο θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Ο δρόμος που θα επιλέξει το Κογκρέσο θα έχει αντίκτυπο για πολλά χρόνια.
Μας τελείωσαν τα χρήματα για να στηρίξουμε την Ουκρανία σε αυτόν τον αγώνα. Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα του επόμενου έτους. Η ώρα να βοηθήσουμε τη δημοκρατική Ουκρανία να πολεμήσει ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα είναι αυτή τη στιγμή. Είναι καιρός να δράσει το Κογκρέσο.