Λευκός Οίκος: Η Αυστραλία θα αγοράσει τουλάχιστον τρία πυρηνοκίνητα υποβρύχια
Shutterstock
Shutterstock

Λευκός Οίκος: Η Αυστραλία θα αγοράσει τουλάχιστον τρία πυρηνοκίνητα υποβρύχια

Η Αυστραλία θα αγοράσει τρία αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Virginia, με οψιόν απόκτησης άλλων δύο, είπε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι πρωθυπουργοί της Αυστραλίας και της Βρετανίας, Άντονι Αλπανέζι και Ρίσι Σούνακ, πρόκειται να αποκαλύψουν λεπτομέρειες της σύμπραξης AUKUS (σ.σ. της στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ) στη ναυτική βάση του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.

Αυστραλία: Διαβεβαιώνει τις ΗΠΑ ότι η τεχνολογία για τα πυρηνικά υποβρύχια είναι ασφαλής

Η Αυστραλία διαβεβαιώνει την Ουάσινγκτον ότι η αμερικανική τεχνολογία θα είναι ασφαλής στο πλαίσιο του σχεδίου για την προμήθεια από την Αυστραλία πυρηνικών υποβρυχίων βάσει μιας τριμερούς συμφωνίας που περιλαμβάνει και τη Βρετανία, όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Αυστραλός πρεσβευτής στις ΗΠΑ.

Μιλώντας σε μία αμερικανική δεξαμενή σκέψης, ο Άρθουρ Σινοδινός τόνισε ότι όταν οι λεπτομέρειες για τη λεγόμενη συμφωνία AUKUS γίνουν γνωστές στα μέσα Μαρτίου, οι άνθρωποι θα δουν ότι πρόκειται για «μία γνήσια τριμερή λύση».

Υπό την AUKUS που ανακοινώθηκε το 2021, οι ΗΠΑ και η Βρετανία συμφώνησαν να διαθέσουν στην Αυστραλία την τεχνολογία, αλλά και τις κατάλληλες δυνατότητες ανάπτυξης πυρηνικών υποβρυχίων, στο πλαίσιο κοινών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης κινεζικής απειλής στην περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού.

Ωστόσο, οι τρεις χώρες προστατεύουν ουσιαστικά τα προγράμματα πυρηνικών υποβρυχίων που διαθέτουν και δεν έχουν ανακοινώσει επακριβώς, τον τρόπο με τον οποίο, οι συγκεκριμένες αμυντικές ικανότητες θα μεταβιβαστούν στην Αυστραλία, καθώς η αναφερόμενη χώρα δεν διαθέτει εγχώρια βιομηχανία παραγωγής συστημάτων πρόωσης με πυρηνική ενέργεια.