Λευκορωσία: Ζητάει από την ΕΕ να υποδεχθεί 2.000 μετανάστες

Λευκορωσία: Ζητάει από την ΕΕ να υποδεχθεί 2.000 μετανάστες

Η Λευκορωσία θέλει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποδεχθεί 2.000 μετανάστες και το Μινσκ θα στείλει 5.000 άλλους πίσω στις χώρες τους ώστε να διευθετηθεί η κρίση στα σύνορα με την Πολωνία, δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η εκπρόσωπος δήλωσε πως ο πρόεδρος Λουκασένκο συζήτησε την πρόταση με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και πως η Μέρκελ συμφώνησε να τη συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εκπρόσωπος Ντάλια Έισμοντ συνόψισε την πρόταση ως εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τους 2.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό. Εμείς αναλαμβάνουμε να διευκολύνουμε (κατά το δυνατόν και εφόσον το επιθυμούν) τους υπόλοιπους 5.000 να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

Το Βερολίνο δεν σχολίασε άμεσα τις δηλώσεις αυτές. Δεν είναι σαφές αν το σχέδιο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ, ιδιαίτερα καθώς η επιστροφή 5.000 από τους μετανάστες εξαρτάται από προϋποθέσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει νωρίτερα πως δεν υπάρχει ζήτημα να γίνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Λουκασένκο.

Εκατοντάδες Ιρακινοί, που παρέμεναν επί εβδομάδες στα σύνορα της Λευκορωσίας με την ΕΕ, επιβιβάσθηκαν σήμερα σε μια πτήση επαναπατρισμού τους στο Ιράκ, ανακοίνωσε το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ναι, δυστυχώς μόνο περίπου 400 πρόσφυγες συμφώνησαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Συνολικά, για να είμαι ακριβής, στο αεροπλάνο που αναχώρησε σήμερα υπήρχαν 374 επιβάτες, στην πλειονότητά τους ιρακινοί πολίτες», δήλωσε η Έισμοντ.

«Εκπληρώνουμε τις υποσχέσεις μας, ενώ η ΕΕ δεν έχει ακόμη εκπληρώσει ούτε μία υπόσχεσή της», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του προέδρου της Λευκορωσίας.