Φωτογραφία αρχείου
field_kentriki_fotografia
AP
AP
Φωτογραφία αρχείου
Κυπριακό: Κατάθεση προτάσεων στον Μακρόν για επανέναρξη του διαλόγου

Στη συνεργασία και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας σε ευρύ φάσμα τομέων εντός και εκτός κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης κατά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα στο Παρσίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Σε ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, οι δύο Προέδροι ανέλυσαν τη δυναμική και το στρατηγικό βάθος της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας των δύο χωρών. Εντός του πλαισίου αυτού, ιδιαίτερης αναφοράς χρήζουν οι προοπτικές που παρουσιάζουν οι τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, της εκπαίδευσης, καθώς επίσης και της ενέργειας.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι η Γαλλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, έναν στρατηγικό εταίρο, συμβάλλοντας τα μέγιστα στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συζήτησαν επίσης, τις τρέχουσες προκλήσεις σε σχέση με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να τύχει πληροφόρησης από τον Γάλλο Πρόεδρο για τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, αλλά και τις όποιες προοπτικές τερματισμού των εχθροπραξιών.  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρόεδρο Μακρόν και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ευχαριστώντας τον παράλληλα για τη σταθερή θέση αρχών της Γαλλίας, υπέρ μιας συνολικής λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μίας λύσης που θα πρέπει ακόμη να διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και την απρόσκοπτη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εξέφρασε, επίσης, βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολύτιμη στήριξη του ιδίου προσωπικά, ζητήματα που αφορούν την Κύπρο και συζητούνται στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή ακόμη εντός του σχηματισμό των EUMED 9, και σε άλλα fora.

Υπό το φως του ταχέως μεταβαλλόμενου γεωπολιτικού περιβάλλοντος σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε στον Πρόεδρο Μακρόν την έντονη ανησυχία του, ότι όσο το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο, θα εξακολουθήσει να αποτελεί υφέρπουσα απειλή για την ειρήνη και ασφάλεια, όχι μόνο στην επίσης εύθραυστη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.

Ο κ. Αναστασιάδης κατέθεσε κάποιες προτάσεις στον Πρόεδρο Μακρόν, για την αποκλιμάκωση και γενικότερα την αποφυγή των εντάσεων, ή τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους ή της θαλάσσης και για τη δημιουργία, μέσα από κατάλληλη προετοιμασία, των απαραίτητων εκείνων συνθηκών για επανέναρξη ενός γόνιμου διαλόγου για διευθέτηση του Κυπριακού, πάντοτε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι εν λόγω προτάσεις, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για ανάληψη μίας πρωτοβουλίας, προνοούν σε πρώτη φάση την ενεργότερη και καλή την πίστη εμπλοκή εταίρων που έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στο Κυπριακό, συγκαταλεγόμενης βέβαια και της Γαλλίας, πάντοτε σε συνεννόηση με τα Ηνωμένη Έθνη.