Shutterstock
Το κόστος των τροφίμων κύριος παράγοντας για την αγορά τους
Shutterstock
Έρευνα

Το κόστος των τροφίμων κύριος παράγοντας για την αγορά τους

Το κόστος των τροφίμων είναι ο κύριος παράγοντας για τους Ευρωπαίους, για την αγορά τροφίμων, σήμερα περισσότερο από ότι πριν από μερικά χρόνια. Ακολουθεί η γεύση. Εξίσου σημαντική με με το κόστος των τροφίμων θεωρείται η ασφάλεια τους, το δε, 41% των πολιτών της ΕΕ, θεωρούν δεδομένο ότι τα τρόφιμα που αγοράζουν είναι ασφαλή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. 

Τα ανωτέρω προκύπτουν από το ειδικό ευρωβαρόμετρο του 2022 για την ασφάλεια των τροφίμων στην ΕΕ (η τέταρτη αντίστοιχη έρευνα από το 2005). Με βάση συνεντεύξεις με 27.000 άτομα σε ολόκληρη την ΕΕ, η έρευνα παρουσιάζει μια εικόνα του τρόπου με τον οποίο οι Ευρωπαίοι επιλέγουν τα τρόφιμα, της ευαισθητοποίησής τους για την ασφάλεια των τροφίμων και των ανησυχιών τους και ποιον εμπιστεύονται για πληροφορίες σχετικά με θέματα ασφάλειας των τροφίμων.

Αναφορικά με τους Έλληνες, η έρευνα έδειξε ότι το κόστος των τροφίμων απασχολεί τους Έλληνες σε μεγάλο ποσοστό (70%), καθιστώντας το τον κύριο παράγοντα που επηρεάζει τις αποφάσεις για την αγορά τροφίμων, ακολουθούμενο από την ασφάλεια των τροφίμων (65%) και την περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες (50%).

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) Bernhard Url, σημειώνει ότι, τα γεγονότα της τελευταίας τριετίας μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η παγκόσμια πανδημία και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ευρώπη, είχαν και έχουν δραματικές συνέπειες και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι για πολλούς Ευρωπαίους, η αύξηση του κόστους ζωής επηρεάζει περισσότερο από πριν τις διατροφικές τους επιλογές. Η ασφάλεια των τροφίμων παραμένει σημαντική για πολλούς πολίτες της ΕΕ και είναι ενθαρρυντικό ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς ενδιαφέρονται για την υγιεινή διατροφή όσο και για τους κινδύνους για τα τρόφιμα.

Η έρευνα, η οποία αποτελεί το τελευταίο στιγμιότυπο των απόψεων των πολιτών, έρχεται σε μια περίοδο όπου το σύστημα ασφάλειας των τροφίμων της ΕΕ, η EFSA και οι οργανισμοί ασφάλειας των τροφίμων σε αρκετά κράτη μέλη γιορτάζουν τα 20 χρόνια από την ίδρυσή τους. Δημιουργήθηκαν το 2002 (αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ο ΕΦΕΤ λειτουργεί από το 2000), για να δώσουν στην ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρώπη μια ενισχυμένη επιστημονική βάση, εναρμονισμένους κανόνες και να ενισχύσουν τη συνεργασία σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η έρευνα για τους Έλληνες

Σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων (99%) ενδιαφέρεται για τα θέματα ασφάλειας τροφίμων. Επίσης, είναι πιθανό να έχουν ακούσει για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα (86%), τα πρόσθετα στα τρόφιμα ή τα ποτά (81%), τις τροφικές δηλητηριάσεις από φαγητό, ποτό που έχει μολυνθεί από βακτήρια, ιούς και παράσιτα (75%), τις ασθένειες που εντοπίζονται στα ζώα (73%) ή τα κατάλοιπα, αντιβιοτικών, ορμονών ή στεροειδών στο κρέας (72%).

Τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα (69%) και τα πρόσθετα όπως χρωστικές ουσίες, συντηρητικά ή αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα ή ποτά (54%) βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των ανησυχιών που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων μεταξύ των Ελλήνων. Λιγότεροι άνθρωποι ανησυχούσαν για τα μικροπλαστικά που εντοπίζονται στα τρόφιμα (12%) και τη καλή μεταχείριση των ζώων εκτροφής (10%). Σημειώνεται ότι το 59% των ερωτηθέντων νοιάζονται εξίσου για την υγιεινή διατροφή και για τους κινδύνους από τα τρόφιμα.

Περίπου 7 στους 10 (66%) αναφέρουν την οικογένεια, τους φίλους, τους γείτονες ή τους συναδέλφους τους ως μία από τις κύριες πηγές πληροφοριών τους σχετικά με τους κινδύνους για τα τρόφιμα, ακολουθούμενη από την τηλεόραση (65%) και τις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο (49%).

Τους γιατρούς εμπιστεύονται 9 στους 10 ερωτηθέντες (94%) και τους πανεπιστημιακούς/επιστήμονες δημόσιων φορέων (93%) για πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους για τα τρόφιμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ