Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ - Κίνας: Το Πεκίνο μιλά για παραβίαση της εμπορικής εκεχειρίας

Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ - Κίνας: Το Πεκίνο μιλά για παραβίαση της εμπορικής εκεχειρίας

Το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι έχει «παραβιάσει σοβαρά» την εμπορική εκεχειρία μεταξύ των δύο χωρών και προειδοποιεί πως θα λάβει μέτρα για την προστασία των κινεζικών συμφερόντων, σύμφωνα με την Independent

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, οι ΗΠΑ «υπονόμευσαν σοβαρά» τη συμφωνία που επετεύχθη τον προηγούμενο μήνα στη Γενεύη, στο πλαίσιο συνομιλιών που οδήγησαν σε μείωση των δασμών εκατέρωθεν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου τόνισε επίσης ότι οι ενέργειες της Ουάσινγκτον συνιστούν παραβίαση της συναίνεσης που είχε διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Σι Τζινπίνγκ και του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο.

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν ως απάντηση σε σχόλια του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος την Παρασκευή κατηγόρησε την Κίνα ότι «παραβίασε πλήρως τη συμφωνία μας». Αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες, ο εμπορικός αντιπρόσωπος Τζέιμισον Γκριρ ανέφερε ότι το Πεκίνο δεν προχώρησε στην άρση των μη δασμολογικών εμποδίων, όπως είχε συμφωνηθεί.

Κατά τη συμφωνία της Γενεύης, τον Μάιο, οι ΗΠΑ μείωσαν τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα από 145% σε 30%, ενώ η Κίνα μείωσε αντίστοιχα τους δικούς της δασμούς σε αμερικανικά αγαθά από 125% σε 10%.

Ωστόσο, το Πεκίνο υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ προχώρησαν σε ενέργειες που αντιβαίνουν στη συμφωνία, όπως η διακοπή πωλήσεων λογισμικού σχεδιασμού μικροτσίπ σε κινεζικές εταιρείες, η προειδοποίηση προς αμερικανικές επιχειρήσεις για μη χρήση τσιπ της Huawei, και η ακύρωση φοιτητικών θεωρήσεων για Κινέζους πολίτες.

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας

Η εμπορική συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη είχε προκαλέσει έκπληξη, καθώς οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές παρέμεναν σημαντικές. Η επίτευξή της, ωστόσο, φάνηκε να αποδεικνύει ότι η απευθείας διαπραγμάτευση υψηλού επιπέδου μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Με την ένταση να κλιμακώνεται εκ νέου, αναδεικνύεται η ευαλωτότητα της εκεχειρίας και η δυσκολία μιας μακροπρόθεσμης εμπορικής συμφωνίας.

Παρά τις εκατέρωθεν κατηγορίες, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εκτιμούν ότι οι ηγέτες των δύο χωρών πρέπει να συνομιλήσουν άμεσα. Ο υπουργός Οικονομικών Μπέσεντ δήλωσε στο CBS News ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα «διευθετηθούν» μόλις υπάρξει επαφή Σι - Τραμπ, χωρίς όμως να προσδιορίσει πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η συζήτηση.

Ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Κέβιν Χάσετ, είπε στο ABC News ότι αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών εντός της εβδομάδας, προσθέτοντας πως «και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει την προθυμία να συνομιλήσουν».

«Η ουσία είναι ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που τα πράγματα δεν συμβούν με τον τρόπο που θέλουμε», υπογράμμισε ο Χάσετ.

Από την πλευρά της, η κινεζική ηγεσία φαίνεται να προτιμά οι συμφωνίες να διαμορφώνονται πρώτα σε τεχνικό και διπλωματικό επίπεδο, πριν τεθούν ενώπιον των αρχηγών κρατών, σύμφωνα με το BBC.

Στο μεταξύ, ο Τραμπ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την πρόθεση των ΗΠΑ να διπλασιάσουν από 25% σε 50% τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, με ισχύ από την Τετάρτη.

Μιλώντας την Παρασκευή σε προεκλογική εκδήλωση στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι η απόφαση αυτή θα ενισχύσει τη βιομηχανία χάλυβα της χώρας και θα μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα.