Κίνα - Σαουδική Αραβία: Eνσχύονται οι δεσμοί των δύο χωρών
Shutterstock
Shutterstock

Κίνα - Σαουδική Αραβία: Eνσχύονται οι δεσμοί των δύο χωρών

Το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας ενέκρινε την απόφαση να ενταχθεί σε ένα «μπλοκ» ασφαλείας υπό την ηγεσία της Κίνας, ενισχύοντας τους ανατολικούς δεσμούς του Ριάντ σε ένα ακόμη βήμα πιο μακριά από τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Το κρατικό πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι, σε μια συνεδρίαση υπό την προεδρία του Βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ, το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας ενέκρινε την Τρίτη ένα μνημόνιο με το οποίο απονέμεται στο Ριάντ η ιδιότητα του εταίρου διαλόγου στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης. Μια πολιτική και εμπορική συμμαχία που απαριθμεί την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία, το Πακιστάν και τέσσερα άλλα κράτη της κεντρικής Ασίας ως πλήρη μέλη.

Σύμφωνα με το CNBC, ο οργανισμός απαριθμεί επιπλέον τέσσερα κράτη - παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και εννέα εταίρους διαλόγου, υπολογίζοντας τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία. Έχει την έδρα του στο Πεκίνο και υπηρετεί ο Κινέζος Ζανγκ Μινγκ ως Γενικός Γραμματέας.

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ενταχθεί στο SCO, αν και υπολείπεται της πλήρους ιδιότητας μέλους, φέρνει τα συμφέροντα του Ριάντ πιο ανατολικά, σε μια εποχή που το Πεκίνο δοκιμάζει την επιρροή του στη Μέση Ανατολή σε ένα πιθανό πλήγμα στην επιρροή των ΗΠΑ.

Στις αρχές Μαρτίου, η Κίνα μεσολάβησε για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μακροχρόνιων αντιπάλων της Μέσης Ανατολής, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, ώστε να επαναλάβουν τις διπλωματικές τους σχέσεις και να ανοίξουν εκ νέου πρεσβείες η μία στις χώρες της άλλης.

Βαθύτερα στην Ευρώπη, το Πεκίνο υπέβαλε εξίσου φιλόδοξα, αν και με λιγότερη επιτυχία, ένα σχέδιο 12 σημείων για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Τα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας είναι από καιρό συνυφασμένα με εκείνα των ηγετικών μελών του SCO, της Κίνας και της Ρωσίας. Το Πεκίνο είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ριάντ, με διμερές εμπόριο αξίας 87,3 δισ. δολαρίων το 2021, σύμφωνα με το Reuters.