Κίεβο: Η Ρωσία προμηθεύεται παράνομα τερματικά Starlink και τα χρησιμοποιεί στο μέτωπο
Shutterstock
Shutterstock

Κίεβο: Η Ρωσία προμηθεύεται παράνομα τερματικά Starlink και τα χρησιμοποιεί στο μέτωπο

Οι ρωσικές δυνάμεις προμηθεύονται παράνομα τερματικά Starlink από τρίτες χώρες και η χρήση αυτών αυξάνεται στη γραμμή του μετώπου, δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ο εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας κατασκοπείας.

Ο Αντρίι Γιούσοφ, ο οποίος δεν εξήγησε πώς γνωρίζει αυτή την πληροφορία, δήλωσε επίσης ότι διεξάγονται εργασίες για την αντιμετώπιση της χρήσης από τη Ρωσία των τερματικών Starlink στα κατεχόμενα τμήματα της Ουκρανίας.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι το δορυφορικό σύστημα Starlink του Ίλον Μασκ δεν είναι πιστοποιημένο για χρήση στη Ρωσία ούτε έχει παραδοθεί επίσημα στη Ρωσία και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Η Ουκρανία, η οποία έχει χρησιμοποιήσει το Starlink για στρατιωτικές επικοινωνίες καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία, δήλωσε την Κυριακή ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν το Starlink σε τμήματα της Ουκρανίας που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους.

Σε επικοινωνία με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Αυτό δεν είναι ένα πιστοποιημένο σύστημα από εμάς - κατά συνέπεια, δεν μπορεί να προμηθεύεται επίσημα εδώ και δεν προμηθεύεται επίσημα. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσημα με οποιονδήποτε τρόπο».

«Γι' αυτό εδώ, ίσως, δεν πρέπει να αναμιχθούμε στη συζήτηση μεταξύ του καθεστώτος του Κιέβου και του επιχειρηματία Μασκ», είπε, αναφερόμενος στην ουκρανική κυβέρνηση.

Η Διεύθυνση Πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Κυριακή ότι τα τερματικά Starlink χρησιμοποιούνται από μονάδες όπως η 83η Ταξιαρχία Αεροπορικής Επίθεσης της Ρωσίας, η οποία μάχεται κοντά στις πόλεις Κλιστσίεφκα και Αντρίεφκα στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ.

Σε ανάρτηση στο X την Κυριακή, ο Μασκ δήλωσε: «Εξ όσων γνωρίζουμε, κανένα Starlink δεν έχει πωληθεί άμεσα ή έμμεσα στη Ρωσία».

«Ορισμένες ψευδείς ειδήσεις ισχυρίζονται ότι η SpaceX πουλάει τερματικά Starlink στη Ρωσία», ανέφερε ο ιδρυτής της SpaceX, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι κατηγορηματικά ψευδές».