Κένυα: Στους 179 οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις
(AP Photo/Patrick Ngugi)
(AP Photo/Patrick Ngugi)

Κένυα: Στους 179 οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις στην Κένυα έχουν προκαλέσει τον θάνατο 179 ανθρώπων από τον Μάρτιο, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Παράλληλα, δεκάδες άλλοι σκοτώθηκαν στη γειτονική Τανζανία και το Μπουρούντι.

Η καταρρακτώδης βροχή και οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει σπίτια, δρόμους, γέφυρες και άλλες υποδομές σε όλη την περιοχή.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών στην Κένυα υπερβαίνει εκείνον από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο στα τέλη του περασμένου έτους.

Οι βροχές του περασμένου έτους ακολούθησαν τη χειρότερη ξηρασία σε μεγάλες περιοχές της Ανατολικής Αφρικής εδώ και δεκαετίες.

Στην Kitengela, 33 χλμ. από το Ναϊρόμπι, οι εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού της Κένυας βοηθούσαν στη διάσωση κατοίκων των οποίων τα σπίτια ήταν σκουπισμένα από τα νερά της πλημμύρας.

Προσπαθούσαν επίσης να διασώσουν τουρίστες που είχαν παγιδευτεί σε καταυλισμούς στο Narok, 215 χλμ. από το Ναϊρόμπι, δήλωσε ο Ερυθρός Σταυρός της Κένυας στο X.

Η αρχή αυτοκινητοδρόμων του Ναϊρόμπι ανακοίνωσε ότι έκλεισε ένα τμήμα αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στην πόλη και τουλάχιστον τρεις άλλους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα λόγω πλημμυρών και συντριμμιών.

Η καταστροφή ώθησε τον Πάπα Φραγκίσκο να μιλήσει με συμπάθεια προς τους Κενυάτες κατά τη διάρκεια ενός γενικού ακροατηρίου την Τετάρτη στο Βατικανό.

«Θέλω να εκφράσω στον λαό της Κένυας την πνευματική μου εγγύτητα αυτή τη στιγμή καθώς οι σφοδρές πλημμύρες κόστισαν τραγικά τις ζωές πολλών από τους αδελφούς και τις αδελφές μας, τραυμάτισαν άλλους και προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές», είπε.