Κατέβασαν πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ φοιτητές της Οξφόρδης

Κατέβασαν πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ φοιτητές της Οξφόρδης

Φοιτητές στο πανεπιστήμιο Οξφόρδης στην Αγγλία προκάλεσαν αντιδράσεις, καθώς κατέβασαν πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ από αίθουσα, επικαλούμενοι το αποικιοκρατικό παρελθόν της Βρετανίας, με το υπουργείο Παιδείας να καταγγέλλει «παράλογη» ενέργεια.

Μέλη της επιτροπής Middle Common Room (MCR) του Magdalen College, ένωση τριτοετών φοιτητών, ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης του πορτρέτου διότι «για πολλούς φοιτητές οι εκφράσεις της μοναρχίας και της βρετανικής μοναρχίας εκπροσωπούν την πρόσφατη αποικιοκρατική ιστορία», ανέφεραν σήμερα Τετάρτη οι Times.

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον χαρακτήρισε «παράλογη» την απόφαση των φοιτητών.

Η κίνηση φέρνει και πάλι στο προσκήνιο στη Βρετανία τη συζήτηση για τον ρατσισμό και το αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας, η οποία είχε ξεκινήσει με τις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter.

Εβδομήντα χρόνια βασίλισσα

Η Ελισάβετ Β’, που του χρόνου θα γιορτάσει 70 χρόνια βασιλείας, είναι «η επικεφαλής του κράτους και συμβολίζει το καλύτερο της Βρετανίας. Στη διάρκεια της μακράς βασιλείας της εργάστηκε ακούραστα για την προώθηση των βρετανικών αξιών της ανεκτικότητας, του ανοίγματος και του σεβασμού», τόνισε ο Γουίλιαμσον σε ανάρτησή του στο Twitter χθες Τρίτη.

Το θέμα βρέθηκε στο πρωτοσέλιδο πολλών βρετανικών εφημερίδων την Τετάρτη.

«Πώς τολμούν!», έγραψε η Daily Express αναφερόμενη στους φοιτητές. Η βασίλισσα έγινε «το πιο πρόσφατο θύμα της ‘κουλτούρας ακύρωσης’», κατήγγειλε από την πλευρά της η The Telegraph.

Ο πρόεδρος του MCR Μάθιου Κάτζμαν δήλωσε στην Mail Online ότι οι φοιτητές κατέβασαν το πορτρέτο της βασίλισσας «έπειτα από συζήτηση για τον σκοπό ενός τέτοιου χώρου στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε ότι η αίθουσα θα πρέπει να είναι ένας χώρος ουδέτερος που θα είναι ανοικτός σε όλα τα μέλη».

«Δεν αφορά τη βασίλισσα ή τη βασιλική οικογένεια, το συμπέρασμα ήταν απλώς ότι υπάρχουν καλύτερα μέρη για το πορτρέτο αυτό», πρόσθεσε.

Η πρύτανης του Magdalen College δήλωσε ότι οι φοιτητές δεν εκπροσωπούν το διάσημο κολλέγιο που δημιουργήθηκε πριν 550 χρόνια, αλλά υπερασπίστηκε το δικαίωμά τους «στην ελευθερία της έκφρασης και στην πολιτική συζήτηση».