Καντίροφ: Η Ρωσία μπορεί να καταλάβει και το Κίεβο
Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Καντίροφ: Η Ρωσία μπορεί να καταλάβει και το Κίεβο

Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία θα επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους και ότι θα ήταν λάθος να μπει σε διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι δυνάμεις του Καντίροφ έχουν διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας πριν από σχεδόν ένα χρόνο και έχει δημιουργήσει μια άτυπη συμμαχία με τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν και την Ομάδα Wagner, όπως και με άλλους  σκληροπυρηνικούς εθνικιστές που υποστηρίζουν τον πόλεμο.

Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στο εμβληματικό κανάλι Rossiya-1 της κρατικής τηλεόρασης, δήλωσε ότι η Ρωσία διαθέτει τις δυνάμεις για να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο -από την οποία πάντως απωθήθηκε τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου- και ότι πρέπει να καταλάβει τη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, και το κύριο λιμάνι της, την Οδησσό.

«Πιστεύω ότι, μέχρι το τέλος του έτους, θα ολοκληρώσουμε 100% το έργο που μας έχει ανατεθεί σήμερα», δήλωσε ο Καντίροφ.

Με καμία από τις δύο πλευρές να μην είναι προετοιμασμένη για παραχωρήσεις, από τους πρώτους μήνες του πολέμου φαίνεται να μην υπάρχουν πολλές προοπτικές για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Παρ' όλα αυτά, ο Καντίροφ δήλωσε στη δημοσιογράφο Όλγα Σκαμπέγιεβα, η οποία φιλοξενεί ένα φιλοπολεμικό τοκ σόου: «Αν καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Ζελένσκι, ναι, νομίζω ότι αυτό είναι λάθος».

Ο Καντίροφ είναι ένας πρώην Τσετσένος αυτονομιστής μαχητής που άλλαξε στρατόπεδο στα τέλη της δεκαετίας του 1990, εντασσόμενος στη φιλορωσική διοίκηση μαζί με την ευρύτερη οικογένειά του.

Ο πατέρας του δολοφονήθηκε από μαχητές υπέρ της ανεξαρτησίας το 2004 και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον εγκατέστησε προσωπικά ως ηγέτη της Τσετσενίας το 2007.