Οι προτάσεις, που εγκρίθηκαν από τους υπουργούς την Τρίτη, αποσκοπούν στην απαγόρευση των συνθετικών τροφίμων που παράγονται από ζωικά κύτταρα χωρίς τη θανάτωση του ζώου.
Ιταλία: Απαγορεύει δια νόμου το συνθετικό κρέας
AP Photo/Terry Chea
AP Photo/Terry Chea

Ιταλία: Απαγορεύει δια νόμου το συνθετικό κρέας

Οι προτάσεις, που εγκρίθηκαν από τους υπουργούς την Τρίτη, αποσκοπούν στην απαγόρευση των συνθετικών τροφίμων που παράγονται από ζωικά κύτταρα χωρίς τη θανάτωση του ζώου.

Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο που απαγορεύει το κρέας που παράγεται στα εργαστήρια και άλλα συνθετικά τρόφιμα, υπέρ της «διατροφικής κληρονομιάς» και της προστασίας της υγείας.

Εάν οι προτάσεις περάσουν, η παραβίαση της απαγόρευσης θα επισύρει πρόστιμα έως και 60.000 ευρώ.

Ο Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, υπουργός Γεωργίας και διατροφικής κυριαρχίας, μίλησε για τη σημασία της διατροφικής παράδοσης της Ιταλίας.

Το λόμπι των αγροτών εξήρε την κίνηση αλλά ήταν ένα πλήγμα για ορισμένες ομάδες προστασίας των ζώων, οι οποίες έχουν αναδείξει το κρέας που παρασκευάζεται στο εργαστήριο ως λύση σε ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η ασφάλεια των τροφίμων.

Οι προτάσεις, που εγκρίθηκαν από τους υπουργούς την Τρίτη, αποσκοπούν στην απαγόρευση των συνθετικών τροφίμων που παράγονται από ζωικά κύτταρα χωρίς τη θανάτωση του ζώου, και θα ισχύουν και για τα ψάρια που παράγονται στο εργαστήριο και το συνθετικό γάλα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει περάσει καμία έγκριση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει καταστήσει σαφές ότι η γεωργία με βάση τα κύτταρα, όπως το καλλιεργημένο κρέας, «θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια πολλά υποσχόμενη και καινοτόμος λύση... για υγιή και φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα τροφίμων».

Σχολιαστές επεσήμαναν ότι η Ιταλία δεν θα μπορεί να αντιταχθεί στην πώληση συνθετικού κρέατος που παράγεται εντός της ΕΕ, όταν αυτό λάβει την έγκριση της ΕΕ, λόγω της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών.

Η Διεθνής Οργάνωση για την Προστασία των Ζώων (Oipa) τόνισε ότι το κρέας που παράγεται στο εργαστήριο, ενώ προέρχεται από ζωικά κύτταρα, είναι μια «ηθική εναλλακτική λύση» που δεν βλάπτει την ευημερία των ζώων, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ή την ασφάλεια των τροφίμων.