Το Shas είναι το τέταρτο μεγαλύτερο κόμμα στην Κνεσέτ από το 2023.
Ισραήλ: Υπέρ της συμφωνίας για τους ομήρους το υπερ-ορθόδοξο Shas
AP Photo
AP Photo

Ισραήλ: Υπέρ της συμφωνίας για τους ομήρους το υπερ-ορθόδοξο Shas

Το Shas είναι το τέταρτο μεγαλύτερο κόμμα στην Κνεσέτ από το 2023.

Ο μεγαλύτερος κυβερνητικός εταίρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα παράσχει «πλήρη υποστήριξη» για μια πιθανή συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται «μακροπρόθεσμα βήματα» στη στρατηγική του πολέμου στη Γάζα.

Η δήλωση του Shas, ενός υπερορθόδοξου εβραϊκού κόμματος που κατέχει 11 από τις 120 έδρες του κοινοβουλίου, ακολούθησε την ανοιχτή αντίθεση στη συμφωνία από δύο ακροδεξιούς εταίρους του συνασπισμού.

«Στη συνεδρίαση της παράταξης που έγινε χθες, συζητήθηκε η ισραηλινή πρόταση για τη συμφωνία των απαγωγέων. Τελικά, η παράταξη αποφάσισε να υποστηρίξει πλήρως την ισραηλινή πρόταση, η οποία περιλαμβάνει μακροπρόθεσμα μέτρα για την επιστροφή των ομήρων και την τήρηση της μίζτβα της λύτρωσης των αιχμαλώτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

«Ο Shas υποστηρίζει την πρόταση και υποστηρίζει τον πρωθυπουργό και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο για να αντιμετωπίσουν κάθε πίεση, να καταλήξουν σε συμφωνία και να σώσουν τις ζωές πολλών από τους αδελφούς και τις αδελφές μας που βρίσκονται σε στενοχώρια και αιχμαλωσία», κατέληξε η ανακοίνωση.

Η υποστήριξη του Shas έρχεται αφότου ο πρόεδρος του United Torah Judaism Yitzhak Goldknopf έγραψε στο Χ ότι το κόμμα του «θα υποστηρίξει κάθε πρόταση που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των απαχθέντων».

Ενώ και τα δύο υπερορθόδοξα κόμματα έχουν τώρα ταχθεί υπέρ της πρότασης, την οποία ο Μπάιντεν παρουσίασε ως ισραηλινής έμπνευσης, τα δύο ακροδεξιά εθνικά θρησκευτικά κόμματα της Κνεσέτ, το Otzma Yehudit και ο Θρησκευτικός Σιωνισμός, έχουν απειλήσει και τα δύο να ρίξουν την κυβέρνηση εάν η συμφωνία εγκριθεί, λέγοντας ότι ισοδυναμεί με παράδοση στη Χαμάς.