Ισραήλ: Ο Λαπίντ θα επισκεφθεί την Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα

Ισραήλ: Ο Λαπίντ θα επισκεφθεί την Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ σκοπεύει να επισκεφθεί την Τουρκία αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του, έπειτα από μήνες αναθέρμανσης της σχέσης των δύο χωρών και μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε πρόσφατα το Ισραήλ ότι οι πολίτες του ενδέχεται να δεχθούν επίθεση από Ιρανούς πράκτορες στη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Λαπίντ θα επισκεφθεί την Τουρκία την Πέμπτη και θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε το Ισραήλ για να ενθαρρύνει την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία, με την υποψία ότι υπάρχουν σχέδια δολοφονίας ή απαγωγής Ισραηλινών από το Ιράν, το οποίο έχει ορκιστεί να εκδικηθεί τη δολοφονία ενός συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης στην Τεχεράνη στις 22 Μαΐου, για την οποία κατηγορεί Ισραηλινούς πράκτορες.

Το Ιράν δεν σχολίασε την ισραηλινή ταξιδιωτική οδηγία, η οποία προς το παρόν αφορά την Κωνσταντινούπολη. Στις 13 Ιουνίου, σε μια ανακοίνωση όπου δεν κατονομάζονται άλλες χώρες, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι είναι μια ασφαλής χώρα που διαθέτει «μηχανισμούς συνεργασίας για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ο πρόεδρος Χέρτσογκ ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ερντογάν για τις προσπάθειές εξουδετέρωσης των τρομοκρατικών δράσεων στο (τουρκικό) έδαφος (…) Η απειλή δεν έχει ακόμη εξαφανιστεί και οι αντιτρομοκρατικές προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ισραηλινή προεδρία.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο ισραηλινός Τύπος έκανε λόγο για απόπειρες επίθεσης εναντίον Ισραηλινών στην Τουρκία, οι οποίες αποτράπηκαν χάρη στη συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο χωρών.