Επρόκειτο για υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος Φατάχ, του Παλαιστίνιου προέδρου Αμπάς.
Ισραήλ: Απελευθερώνει τον γηραιότερο Παλαιστίνιο φυλακισμένο για λαθρεμπόριο όπλων (vid)
Screen Grab / Twitter
Screen Grab / Twitter

Ισραήλ: Απελευθερώνει τον γηραιότερο Παλαιστίνιο φυλακισμένο για λαθρεμπόριο όπλων (vid)

Επρόκειτο για υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος Φατάχ, του Παλαιστίνιου προέδρου Αμπάς.

Ελεύθερος αφέθηκε σήμερα στο Ισραήλ, ο γηραιότερος μεταξύ των Παλαιστινίων φυλακισμένων στη χώρα, Φουάντ Σουμπάκι, 83 ετών. Ο Σουμπάκι εξέτισε ποινή κάθειρξης 17 ετών για λαθρεμπόριο όπλων, όπως ανακοίνωσαν παλαιστινιακές πηγές.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος Φατάχ, του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο Σουμπάκι είχε προφυλακιστεί το 2002 από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα (παλαιστινιακή εξέγερση 2000-2005) προτού συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Είχε κατηγορηθεί ότι αποπειράθηκε να περάσει στη Λωρίδα της Γάζας όπλα που προέρχονταν από το Ιράν με το φορτηγό πλοίο Karine A, το οποίο αναχαιτίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από τον ισραηλινό στρατό τον Ιανουάριο του 2002.

Ο Φουάντ Σουμπάκι αφέθηκε ελεύθερος σήμερα (Δευτέρα) από τη φυλακή της πόλης Ασκελόν (στο νότιο Ισραήλ) και κατευθύνεται στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Συλλόγου των Παλαιστινίων φυλακισμένων, της οργάνωσης προστασίας των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ. Ο γιος του, ο Χάζεμ Σουμπάκι επιβεβαίωσε την αποφυλάκισή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Σουμπάκι κρατείτο μεταξύ 2002 και του Μαρτίου του 2006 στη φυλακή της Ιεριχούς, στην αυτόνομη παλαιστινιακή ζώνη, στο κέντρο της Δυτικής Όχθης, υπό την εποπτεία Αμερικανών και Βρετανών παρατηρητών, μέχρι τη σύλληψή του, μαζί με άλλους Παλαιστίνιους, κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού κατά της φυλακής αυτής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Διαχειριστής των οικονομικών της Φάταχ, ο Σουμπάκι είχε κατηγορηθεί από το Ισραήλ ότι ήταν ένας από τους υπεύθυνους για τη ναύλωση του Karine A, το οποίο σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές μετέφερε 50 τόνους όπλα, ανάμεσα στα οποία ρουκέτες Κατιούσα, αντιαρματικούς πυραύλους και εκρηκτικά, που είχε προμηθεύσει το Ιράν και το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 20 ετών. Η ποινή του στη συνέχεια μειώθηκε στα 17 χρόνια.