Ισπανία: Συμφωνία κυβέρνησης - συνδικάτων για αύξηση κατώτατου μισθού στα 1.080 ευρώ
AP / Paul White
AP / Paul White

Ισπανία: Συμφωνία κυβέρνησης - συνδικάτων για αύξηση κατώτατου μισθού στα 1.080 ευρώ

Μετά τη χειρότερη χρονιά για τις τιμές από τη δεκαετία του 1980 και κατά την οποία 24 εκατομμύρια Ισπανοί έχασαν σημαντικό κομμάτι της αγοραστικής τους δύναμης, η κυβέρνηση συμφώνησε με τα συνδικάτα να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 8% μέσα στο 2023, ώστε να φτάσει τα 1.080 ευρώ το μήνα σε 14 πληρωμές.

Σύμφωνα με την ισπανική El Pais, στις σχετικές ανακοινώσεις προέβη την Τρίτη ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, στην Ολομέλεια της Γερουσίας, όπου είχε το πρώτο τετ-α-τετ με τον επικεφαλής του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεζ Φεϊχό.

Η συμφωνία, η οποία θα ωφελήσει τα σχεδόν δύο εκατομμύρια εργαζόμενους που κερδίζουν λιγότερα χρήματα, έκλεισε έπειτα από δύο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη μεταξύ εκπροσώπων του Υπουργείου Εργασίας και των συνδικάτων και παρά την απόρριψη της ένωσης εργοδοτών CEOE.

Η δεύτερη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαθ, είχε καλέσει το μεσημέρι τους Πέπε Άλβαρεθ και Ουνάι Σόρδο, γενικούς γραμματείς της UGT και του CC OO, αντίστοιχα, για να κλείσει το σύμφωνο, μετά από προηγούμενη συνάντηση τεχνικού χαρακτήρα που πραγματοποιήθηκε το πρωί, στην οποία η ένωση εργοδοτών αρνήθηκε να παραστεί.

Με τη συμφωνία αυτή, η κυβέρνηση πλησιάζει περισσότερο στη δέσμευσή της να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στο 60% του μέσου ισπανικού μισθού, όπως ορίζει ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης.

Η Ντίαθ πίεζε εδώ και εβδομάδες για την ανατίμηση του SMI, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια αγοραστικής δύναμης για τους εργαζόμενους με τους χαμηλότερους μισθούς. Ο πληθωρισμός πλήττει τις τσέπες των νοικοκυριών ήδη από το 2022.

Για να προσπαθήσει να αντισταθμίσει τις συνέπειες της αύξησης των τιμών, η εκτελεστική εξουσία αύξησε τις συντάξεις κατά 8,5% φέτος και αύξησε επίσης τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων (κατά 2,5% συν μια επιπλέον μονάδα ανάλογα με τους στόχους το 2023).