Ισπανία: Στην τελική ευθεία οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές - Πότε διεξάγονται;
Unsplash
Unsplash

Ισπανία: Στην τελική ευθεία οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές - Πότε διεξάγονται;

Στην τελική ευθεία για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές την ερχόμενης Κυριακής 28 Μαΐου βρίσκεται η Ισπανία και οι πολίτες της καλούνται να εκλέξουν τις 12 από τις 17 τοπικές κυβερνήσεις των Αυτονομιών και τα δημοτικά συμβούλια 8.000 δήμων της χώρας.

Την τελευταία προεκλογική εβδομάδα δεν γίνονται δημοσκοπήσεις για να μην επηρεαστεί το εκλογικό σώμα όμως η μάχη μεταξύ Σοσιαλιστών και Λαϊκού Κόμματος είναι σκληρή.

Η προεκλογική εκστρατεία επικεντρώθηκε σε μια από τις μεγάλες ανησυχίες των πολιτών: την υγεία, αν και οι ειδικοί αναλυτές πιστεύουν ότι παρότι και αυτό το θέμα είναι βασικό στην προεκλογική εκστρατεία, δεν θα καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Ενώ το PSOE έχει ανακοινώσει την έγκριση περισσότερων πόρων για την ψυχική υγεία, το PP έχει ξεκινήσει να ζητά από τους ψηφοφόρους του Vox, των Ciudadanos και των Σοσιαλιστών που είναι απογοητευμένοι από τον «sanchismo» να προσέλθουν στις εκλογές και να ψηφίσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκλογές αυτές είναι πολύ σημαντικές καθώς οι αρμοδιότητες της υγείας, παιδείας, δημοσίων έργων, κοινωνικής στέγης, επιδομάτων, ασφάλισης αλλά και περιβάλλοντος ανήκουν στις 17 Αυτόνομες τοπικές κυβερνήσεις σύμφωνα με το σύνταγμα του 1978. Οι 17 Αυτόνομες κυβερνήσεις διαθέτουν τον δικό τους προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίζεται από την Βουλή και την Γερουσία ξεχωριστά από τον γενικό προϋπολογισμό του κράτους.

Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ανεξάρτητα του ποιας πολιτικής απόχρωσης είναι το κόμμα που κυβερνά την κεντρική κυβέρνηση, οι βασικές αποφάσεις λαμβάνονται από τις τοπικές κυβερνήσεις για αυτό και μπορεί κανείς να διαπιστώσει αποφάσεις εντελώς αντιφατικές σε δύο Αυτονομίες που συνορεύουν. Για παράδειγμα, ένας δάσκαλος ή ένας γιατρός που εργάζεται στην Αυτονομία της Ανδαλουσίας, αμείβεται διαφορετικά από έναν γιατρό ή δάσκαλο στη Χώρα των Βάσκων ή στην Καταλονία. Ως εκ τούτου η καθημερινότητα των Ισπανών εξαρτάται από την τοπική κυβέρνηση στην Αυτονομία που ζουν και εργάζονται και λιγότερο από την κεντρική κυβέρνηση της Μονκλόα. Επιπλέον, τα τοπικά κοινοβούλια είναι αρμόδια να νομοθετούν για νόμους που αφορούν την περιοχή τους.

Στην προεκλογική μάχη πήραν μέρος ακόμα και πρώην πρωθυπουργοί όπως ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), ο οποίος προειδοποίησε για τις «καταστροφικές» συνέπειες της «πληρωμής» που πρόκειται να καταβάλει ο Πέδρο Σάντσεθ στους Καταλανούς και Βάσκους εταίρους του υπέρ της ανεξαρτησίας, κάτι που στην περίπτωση της Χώρας των Βάσκων θα σημαίνει ότι όλοι οι κρατούμενοι της ΕΤΑ που έχουν μεταφερθεί σε φυλακές της Χώρας των Βάσκων, «θα τους δούμε να κυκλοφορούν ελεύθεροι στους δρόμους». «Θα υπάρξει γενική απελευθέρωση τρομοκρατών από τις φυλακές και θα υπάρξει επίσης δημοψήφισμα στη Χώρα των Βάσκων. Αυτό είναι το τίμημα που ο Σάντσεθ είναι διατεθειμένος να πληρώσει», προειδοποίησε.

Τέλος, και με αφορμή την επιστολική ψήφο διαπιστώθηκαν «ανωμαλίες» σε ορισμένες κωμοπόλεις της νότιας Ισπανίας όπως την Μελίγια, το Μοχάκαρ, το Μπιγάστρο και την Πάλμα ντελ Κοντάδο με εκατέρωθεν καταγγελίες ανάμεσα στα δύο κόμματα PP και PSOE σχετικά με υποψηφίους τους οι οποίοι επιχειρούσαν να προσελκύσουν ψηφοφόρους με χρηματικά ανταλλάγματα.