Ισημερινός: Παράνομη η σύλληψη του πρώην Αντιπροέδρου Γκλας, αλλά θα παραμείνει φυλακισμένος
Associated Press/Dolores Ochoa
Associated Press/Dolores Ochoa

Ισημερινός: Παράνομη η σύλληψη του πρώην Αντιπροέδρου Γκλας, αλλά θα παραμείνει φυλακισμένος

Δικαστήριο στον Ισημερινό την Παρασκευή, έκρινε παράνομη την επεισοδιακή σύλληψη του πρώην Αντιπροέδρου, Χόρχε Γκλας την περασμένη εβδομάδα, αλλά είπε ότι πρέπει να παραμείνει στη φυλακή λόγω των προηγούμενων καταδίκων του, απόφαση που η ομάδα υπεράσπισης του Γκλας, είπε πως θα της ασκήσει έφεση.

Ο Γκλας, που καταδικάστηκε δύο φορές για διαφθορά και τώρα αντιμετωπίζει νέες κατηγορίες, συνελήφθη πριν από μια εβδομάδα κατά τη διάρκεια επιδρομής της αστυνομίας στη μεξικανική πρεσβεία στο Κίτο του Μεξικού, όπου διέμενε από τον Δεκέμβριο.

Η σύλληψη δημιούργησε μια περίοδο αυξανόμενης διπλωματικής έντασης μεταξύ του Ισημερινού και του Μεξικού, αν και η κυβέρνηση κάθε χώρας έχει δηλώσει έκτοτε ότι είναι ανοιχτή στην αποκατάσταση των σχέσεων.

Associated Press/Ginnette Riquelme 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press, η ομάδα υπεράσπισης του Γκλας είχε υποστηρίξει ότι το δικαστήριο των τριών δικαστών θα έπρεπε να κηρύξει παράνομη τη σύλληψή του στην πρεσβεία και να τον αφήσει ελεύθερο, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Ισημερινού παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο εξουσιοδοτώντας τις δυνάμεις ασφαλείας να εισέλθουν σε διπλωματική αποστολή.

Το δικαστήριο συμφώνησε ότι η σύλληψη «ήταν παράνομη και αυθαίρετη», είπε η δικαστής Μόνικα Χερέντια, αλλά ότι λόγω της ύπαρξης προηγούμενων καταδικαστικών αποφάσεων, το δικαστήριο δεν μπορεί να τροποποιήσει την ποινή φυλάκισης. 

Η δικηγόρος του Γκλας, Σόνια Βέρα, ευχαρίστησε τη διεθνή κοινότητα σε ένα μήνυμα στο X, λέγοντας ότι η υποστήριξη ήταν ζωτικής σημασίας για να κηρυχθεί παράνομη η σύλληψη.

«Ωστόσο, ο Χόρχε εξακολουθεί να κρατείται», είπε. «Θα κάνουμε έφεση μέχρι να απελευθερωθεί».

Ο πρώην πρόεδρος  του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορρέα, είπε ότι αυτή την εβδομάδα ο Γκλας έκανε απόπειρα αυτοκτονίας και έκανε απεργία πείνας, κάτι που επιβεβαίωσε αργότερα η Βέρα.

Ο Γκλας νοσηλεύτηκε τη Δευτέρα, αλλά επέστρεψε στη φυλακή την επόμενη μέρα.

Ο Γκλας ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία τον χτύπησε κατά τη σύλληψή του, ενώ η αστυνομία είπε ότι χρησιμοποίησε σταδιακά βία, λόγω της αντίστασης του πρώην αντιπροέδρου.

Η κυβέρνηση είπε ότι ο Γκλας σχεδίαζε να δραπετεύσει, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Η χορήγηση ασύλου από το Μεξικό στον Γκλας παραβιάζει τους διεθνείς νόμους που απαγορεύουν το άσυλο σε άτομα που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις, υποστήριξε ο Ισημερινός.

Πριν από τη σύλληψη, το Κίτο κήρυξε τον Μεξικανό πρεσβευτή persona non grata, επικαλούμενος «ατυχή» σχόλια του Μεξικανού προέδρου για εκλογική βία.

Το Μεξικό κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να αναστείλουν τον Ισημερινό, από κράτος-μέλος, εάν η χώρα δεν ζητήσει συγγνώμη για την παραβίαση της πρεσβείας.