Ιράν: Ξεκίνησε η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις πρόωρες προεδρικές εκλογές του Ιουνίου
Shutterstock
Shutterstock

Ιράν: Ξεκίνησε η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις πρόωρες προεδρικές εκλογές του Ιουνίου

Η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις πρόωρες προεδρικές εκλογές ξεκίνησε την Πέμπτη (30/05) στο Ιράν, οι οποίες θα διεξαχθούν στα τέλη Ιουνίου μετά τον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών, Αχμάντ Βαχιντί, στην κρατική τηλεόραση.

«Η εγγραφή των υποψηφίων για τις 14ες προεδρικές εκλογές ξεκίνησε σήμερα στις 08:00 (7:30 ώρα Ελλάδας) στο υπουργείο Εσωτερικών και θα διαρκέσει πέντε ημέρες», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Irna.

Οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν ήταν προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2025, όμως θα διεξαχθούν στις 28 Ιουνίου μετά τον αιφνιδιαστικό θάνατο του Ραϊσί στις 19 Μαΐου σε δυστύχημα με ελικόπτερο. Σε αυτό το δυστύχημα σκοτώθηκαν επτά ακόμη άνθρωποι, ανάμεσά τους ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιρ- Αμπντολαχιάν.

«Τις πρώτες ώρες της Πέμπτης περίπου 30 άνθρωποι μετέβησαν στο υπουργείο Εσωτερικών», όμως «κανείς δεν πληρούσε τους βασικούς όρους για να θέσει υποψηφιότητα», επεσήμανε αξιωματούχος του υπουργείου.

Σύμφωνα με τον ιρανικό εκλογικό νόμο, οι υποψήφιοι για την προεδρία πρέπει να είναι μεταξύ 40 και 75 ετών, να διαθέτουν τουλάχιστον πτυχίο πανεπιστημίου και μπορεί να είναι ή όχι ιερωμένοι.

Στο Ιράν οι βασικοί υποψήφιοι των πολιτικών κομμάτων καταθέτουν συνήθως τις υποψηφιότητές τους τις τελευταίες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας.

Στη συνέχεια το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, όργανο στο οποίο κυριαρχούν οι συντηρητικοί και είναι αρμόδιο να επιβλέπει την εκλογική διαδικασία, θα εξετάσει τις υποψηφιότητες και θα ανακοινώσει τον κατάλογο των υποψηφίων στις 11 Ιουνίου.

«Η διαδικασία ελέγχου θα διαρκέσει πέντε ημέρες και στη συνέχεια οι υποψήφιοι που θα έχουν εγκριθεί θα έχουν σχεδόν δύο εβδομάδες για την προεκλογική τους εκστρατεία», σημείωσε ο Βαχιντί.

Μεγάλη η αποχή των πολιτών

Το 2021 το Συμβούλιο αυτό είχε απορρίψει τις υποψηφιότητες πολλών μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών υποψηφίων, επιτρέποντας στον Ραΐσι, υποψήφιο της συντηρητικής παράταξης και υπερσυντηρητικό, να εκλεγεί εύκολα από τον πρώτο γύρο.

Λόγω αυτής της εξέλιξης πολλοί ψηφοφόροι δεν πήγαν να ψηφίσουν, με τη συμμετοχή να φτάνει μόλις το 49%, το χαμηλότερο ποσοστό σε προεδρικές εκλογές μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.