Ιράν και Σαουδική Αραβία αποκαθιστούν τις διπλωματικές σχέσεις τους
Shutterstock
Shutterstock

Ιράν και Σαουδική Αραβία αποκαθιστούν τις διπλωματικές σχέσεις τους

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά από συνομιλίες στο Πεκίνο με τη συμμετοχή αξιωματούχων των δύο αντίπαλων δυνάμεων της Μέσης Ανατολής.

«Ως αποτέλεσμα των συνομιλιών, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις και να ανοίξουν εκ νέου τις πρεσβείες τους... εντός δύο μηνών», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να σέβονται την κρατική κυριαρχία, να μην παρεμβαίνουν σε εσωτερικά ζητήματα και να ενεργοποιήσουν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας που υπογράφηκε το 2001, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Διακοπή σχέσεων το 2016

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις σχέσεις της με το Ιράν το 2016, καθώς η πρεσβεία της στην Τεχεράνη δέχθηκε έφοδο κατά τη διάρκεια διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών για την εκτέλεση σιίτη μουσουλμάνου κληρικού από το Ριάντ.

Το Ιράν, το κορυφαίο σιιτικό μουσουλμανικό κράτος στη Μέση Ανατολή, και η Σαουδική Αραβία, ο πετρελαιοεξαγωγικός κολοσσός της περιοχής και σουνιτική μουσουλμανική δύναμη, έχουν υποστηρίξει δι' αντιπροσώπων αντίθετες πλευρές σε πολέμους στην Υεμένη, τη Συρία και αλλού.

Ο ρόλος της Κίνας

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφερόμενα σε κοινή δήλωση του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και της Κίνας υπογράμμισαν ότι οι δύο χώρες «τονίζουν τον σεβασμό της κυριαρχίας».

Παράλληλα, ο κορυφαίος αξιωματούχος ασφαλείας του Ιράν Αλί Σαμχανί φέρεται να επαίνεσε την Κίνα για τον ρόλο της στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Τεχεράνης και του Ριάντ, ανέφερε το Nour News.