Η ιρανική αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με διαδηλωτές σε δεκάδες πόλεις και σήμερα εν μέσω συνεχιζόμενων διαδηλώσεων κατά του θανάτου της νεαρής Μάχσα Αμίνι.
Παρά τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών και τη σφοδρή καταστολή από τις αρχές, βίντεο που αναρτήθηκαν στο Twitter δείχνουν διαδηλωτές να ζητούν την πτώση του ιερατικού κατεστημένου ενώ συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας στην Τεχεράνη, την Ταμπρίζ, το Καράτζ, τη Γιαζντ και πολλές άλλες ιρανικές πόλεις.
These Iranian women waving hijab, Facing guns and bullets, ask international media to stop inviting apologists who say that, Iranians want to get rid of forced hijab & morality police. Big lie.
— Masih Alinejad 🏳️ (@AlinejadMasih) September 27, 2022
Iranians clearly want to get rid of gender apartheid regime.#MahsaAmini #مهسا_امینی pic.twitter.com/GddSVGjnpU
Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι η αστυνομία συγκρούστηκε με τους «ταραχοποιούς» σε ορισμένες πόλεις και εκτόξευσε δακρυγόνα για να τους διαλύσει.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το εσωτερικό του Ιράν έδειχναν διαδηλωτές να φωνάζουν «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», ενώ γυναίκες κουνούσαν και έκαιγαν τα πέπλα τους.
Βίντεο στο Twitter έδειξαν διαδηλωτές να φωνάζουν «Θάνατος στον δικτάτορα» στην πόλη Ταμπρίζ. Στις κουρδικές πόλεις Σαναντάι και Σαρντάστ, η αστυνομία πυροβόλησε εναντίον διαδηλωτών, σύμφωνα με βίντεο στο Twitter.
La ville sainte de Qom #Iran fut jadis le bastion des mollahs, hier soir les manifestants contre le régime poursuivaient le mouvement au cri "N'ayez pas peur, nous sommes tous ensembles" 26sept #MahsaAmini #IranProtests #IranRevolution pic.twitter.com/u9SUdDTv2O
— Afchine Alavi (@afchine_alavi) September 27, 2022
«Θα σκοτώσω αυτούς που σκότωσαν την αδερφή μου», ακούγονταν φωνές διαδηλωτών σε ένα από τα βίντεο από την Τεχεράνη.
Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μαζί με ορισμένους ακτιβιστές, έχουν καλέσει σε γενική απεργία. Αρκετοί καθηγητές πανεπιστημίου παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Αμίνι, σύμφωνα με δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Φοιτητές σε πολλά πανεπιστήμια αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στα μαθήματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εκτεταμένες συλλήψεις φοιτητών και τις βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στα πανεπιστήμια.
Ο θάνατος της Αμίνι έχει προκαλέσει διεθνή καρακραυγή, ενώ η Τεχεράνη κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ότι χρησιμοποιούν την αναταραχή για να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 41 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μέλη της αστυνομίας και της φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Ωστόσο, ιρανικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν υψηλότερο απολογισμό.
Η ιρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw δήλωσε ότι «18 σκοτώθηκαν, 898 άνθρωποι τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 1.000 Κούρδοι διαδηλωτές συνελήφθησαν τις τελευταίες δέκα ημέρες», εκτιμώντας ότι οι αριθμοί είναι υψηλότεροι.
Το δικαστικό σώμα του Ιράν έχει συστήσει ειδικά δικαστήρια για να δικάσει «ταραχοποιούς», σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Για να είναι δύσκολο για τους διαδηλωτές να δημοσιεύουν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αρχές έχουν περιορίσει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε αρκετές επαρχίες.
Πηγή: Reuters