ΗΠΑ: Ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ισραήλ-Λιβάνου στην Ουάσινγκτον
AP Photo/Rod Lamkey, Jr.
AP Photo/Rod Lamkey, Jr.

ΗΠΑ: Ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ισραήλ-Λιβάνου στην Ουάσινγκτον

Οι πρεσβευτές του Ισραήλ και του Λιβάνου στις ΗΠΑ συναντήθηκαν σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε έναν ακόμη γύρο απευθείας διαπραγματεύσεων, καθώς το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ συνέχισαν τις εχθροπραξίες στη διάρκεια της νύχτας παρά τη διαβεβαίωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ πως εξασφάλισε δεσμεύσεις από τις αντιμαχόμενες πλευρές πως θα τις σταματήσουν, πριν από νέο κύκλο διαπραγματεύσεων.

Ο νέος κύκλος συνομιλιών, στις οποίες εναντιώνεται η Χεζμπολάχ, μεταξύ απεσταλμένων των δυο χωρών, που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, είναι ο τέταρτος αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στις αρχές Μαρτίου. Αναμένεται να διεξαχθούν σήμερα και αύριο Τετάρτη.

Πηγή: AP Photo/Rod Lamkey, Jr

Σε αυτήν συμμετέχουν ο Ισραηλινός πρεσβευτής, Γεχιέλ Λέιτερ και η Λιβανέζα πρεσβεύτρια, Νάντα Χαμάντε Μοαουάντ, καθώς και ο Ντάνιελ Χόλερ, ανώτερος σύμβουλος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος δεν συμμετέχει σε αυτόν τον γύρο των διαπραγματεύσεων.

Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν προέβη σε δηλώσεις, πριν από την έναρξη των συνομιλιών. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας του Λιβάνου στην Ουάσιγκτον, οι λιβανικές αρχές έχουν λάβει επιβεβαίωση ότι η Χεζμπολάχ αποδέχθηκε αμερικανική πρόταση που προβλέπει κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες βράδυ με ανάρτηση στο Truth Social ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει «σε μεγάλη επιδρομή στη Βηρυτό» και ότι η Χεζμπολάχ από την πλευρά της θα «σταματήσει πλήρως τα πυρά».

Ωστόσο, οι μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, οι οποίες ξεκίνησαν στις 2 Μαρτίου, συνεχίζονται αδιάκοπα παρά την εκεχειρία που θεωρητικά ισχύει από τις 17 Απριλίου και η οποία είχε παραταθεί μία φορά έπειτα από προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, των πρώτων εδώ και δεκαετίες.

Παράλληλα, ο Νετανιάχου δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στον νότιο Λίβανο «όπως έχει προγραμματιστεί», λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε δηλώσει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν θα κινηθούν εναντίον της Βηρυτού.

Σύμφωνα με πηγές του CNN που γνωρίζουν το περιεχόμενο της συνομιλίας τους, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών εξελίχθηκε σε έντονο κλίμα, με τον Τραμπ να πιέζει τον Νετανιάχου να περιορίσει τα σχέδιά του για στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Λίβανο.

Ιρανικά ΜΜΕ: Η Τεχεράνη διακόπτει την ανταλλαγή μηνυμάτων με τις ΗΠΑ λόγω Λιβάνου

Την ίδια ώρα, το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, επικαλούμενο πηγή με γνώση του θέματος ανέφερε ότι η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ για την επίτευξη ενός μνημονίου κατανόησης για μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράν διακόπηκε πριν από λίγες ημέρες.

Το τελευταίο μήνυμα από την Τεχεράνη προς την Ουάσινγκτον ήταν «ένα σαφές μήνυμα για τον Λίβανο», πρόσθεσε το πρακτορείο χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι παλινωδίες γύρω από τις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών με στόχο μια συμφωνία συνεχίζονται επί εβδομάδες, όπως και η σύγχυση που προκαλείται από αντικρουόμενες εκδοχές που δίνουν οι δύο πλευρές σχετικά με προτάσεις, και την τύχη των συνομιλιών.

Τελευταίο παράδειγμα χθες, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι η διαπραγματευτική ομάδα του Ιράν διακόπτει την ανταλλαγή μηνυμάτων, και, κατά συνέπεια, τις διαπραγματεύσεις, με τις ΗΠΑ με αντικείμενο τον τερματισμό του πολέμου εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο και των παραβιάσεων της εκεχειρίας ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη.

Λίγες ώρες μετά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες με το Ιράν «συνεχίζονται με ταχύ ρυθμό».