ΗΠΑ: Σχεδιάζουν τη μεταφορά πυρηνικών όπλων στη Βρετανία
AP Photo/Patrick Semansky
AP Photo/Patrick Semansky

ΗΠΑ: Σχεδιάζουν τη μεταφορά πυρηνικών όπλων στη Βρετανία

Τη μεταφορά πυρηνικών όπλων στο Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια, ως απάντηση στην αυξανόμενη απειλή από τη Ρωσία.

Πυρηνικές κεφαλές τρεις φορές ισχυρότερες από τη βόμβα της Χιροσίμα θα τοποθετηθούν στη στις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας της Βρετανίας (RAF) στο Σάφολκ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Τhe Telegraph, η οποία επικαλείται έγγραφα του Πενταγώνου, καθώς η Μόσχα προειδοποιεί για «κλιμάκωση». 

Το 2008, οι ΗΠΑ αφαίρεσαν πυρηνικούς πυραύλους που είχαν αποθηκεύσει στη Βρετανία, κρίνοντας ότι η ψυχροπολεμική απειλή από τη Μόσχα υποχώρησε. Έγγραφα του Πενταγώνου που επικαλείται η εφημερίδα αποκαλύπτουν συμβάσεις προμηθειών για μια νέα εγκατάσταση στην αεροπορική βάση.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε, σχολιάζοντας το δημοσίευμα: «Παραμένει πάγια πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου και του ΝΑΤΟ να μην επιβεβαιώνει ούτε να διαψεύδει την παρουσία πυρηνικών όπλων σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία».

Με πληροφορίες από The Telegraph, Guardian