ΗΠΑ σε Ερντογάν: Επικύρωσε γρήγορα και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Photo Collage via AP
Photo Collage via AP

ΗΠΑ σε Ερντογάν: Επικύρωσε γρήγορα και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την Παρασκευή την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ξεκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης της υποψηφιότητας της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, ενθάρρυναν την Άγκυρα να επικυρώσει γρήγορα και την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

«Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι και οι δύο ισχυροί, ικανοί εταίροι που μοιράζονται τις αξίες του ΝΑΤΟ και θα ενισχύσουν τη Συμμαχία και θα συμβάλουν στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι και οι δύο χώρες θα πρέπει να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

«Πράσινο φως» Ερντογάν για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φιλανδό ομόλογο του, Σάουλι Νινιίστο  δήλωσε την πρόθεση του να ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ καθώς η χώρα έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα στις υποσχέσεις της έναντι της Άγκυρας. 

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία είναι υπέρ της πολιτικής ανοικτών θυρών της Συμμαχίας και ως εκ τούτου αποφάσισε να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία στο τουρκικό κοινοβούλιο, λέγοντας ότι ελπίζει το Κοινοβούλιο να δώσει το πράσινο φως πριν τις εκλογές της 14ης Μαΐου. 

Πρόσθεσε ότι το ανάλογο αίτημα της Σουηδίας θα εξαρτηθεί απευθείας από τα μέτρα που θα πάρει η χώρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 

«Η ένταξη δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς τη Σουηδία»

Από την πλευρά του ο Φινλανδός Σάουλι Νινίιστο καλωσόρισε τα νέα αυτά και πρόσθεσε ότι αυτή η απόφαση της Τουρκίας είναι σημαντική για τη χώρα του. Τόνισε ωστόσο ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς τη Σουηδία. 

«Καταλάβαμε νωρίτερα ότι έχετε αποφασίσει και υπογράφετε σήμερα ώστε το τουρκικό κοινοβούλιο να ξεκινήσει να εργάζεται για την επικύρωση της φινλανδικής υποψηφιότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας «είναι σίγουρα, για ολόκληρη την Φινλανδία, πολύ σημαντικό». 

Ο Ερντογάν απάντησε σε αυτό λέγοντα ότι η Σουηδία έχει ανοίξει την αγκαλιά της στους τρομοκράτες και ότι η Άγκυρα τούς παρέδωσε μια λίστα με 120 τρομοκράτες των οποίων ζήτησε την έκδοση στην οποία δεν προχώρησαν. 

Την ίδια ώρα, ανακοινωνόταν από το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας ότι η διαδικασία επικύρωσης του αιτήματος ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα γίνει στο κοινοβούλιο της χώρας στις 27 Μαρτίου και ότι θα ψηφίσει υπέρ της. Η σχετική διαδικασία για τη Σουηδία, όπως διευκρινίστηκε, θα γίνει «αργότερα». 

Σε απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν πέρυσι να ενταχθούν στο διατλαντικό σύμφωνο, αλλά αντιμετώπισαν απροσδόκητες αντιρρήσεις από την Τουρκία. Η Άγκυρα λέει ότι η Στοκχόλμη φιλοξενεί μέλη τρομοκρατικών ομάδων, κατηγορία που η Σουηδία αρνείται.

Εκτός από την Ουγγαρία, το κυβερνών κόμμα της οποίας έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει τις δύο σκανδιναβικές προσφορές αλλά ακολουθεί παρελκυστική πολιτική, η Τουρκία είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως στη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Χαιρέτισε την εξέλιξη ο Στολτενμπεργκ 

Την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι αυτό να ενισχύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρει:

«Χαιρετίζω τη σημερινή απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας, θα ενισχύσει την ασφάλεια της Σουηδίας και θα ενισχύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Ελπίζω ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει για την επικύρωση το συντομότερο δυνατό».

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο, όλοι οι Σύμμαχοι πήραν την ιστορική απόφαση να προσκαλέσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζει ότι η διαδικασία επικύρωσης για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι η ταχύτερη στη σύγχρονη ιστορία του ΝΑΤΟ. «Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας, αυτό θα κάνει τη Συμμαχία μας ισχυρότερη και ασφαλέστερη», τονίζει.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ υπενθυμίζει, επίσης, ότι επισκέφτηκε πρόσφατα την Τουρκία και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν, κατά την οποία συμφώνησαν να συγκαλέσουν μια συνάντηση της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Σε εκείνη τη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, όλοι αναγνώρισαν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή του τριμερούς μνημονίου που υπογράφηκε στη Μαδρίτη και ότι οι γρήγορες επικυρώσεις για τη Φινλανδία και τη Σουηδία είναι προς το συμφέρον όλων.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία γίνονται πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ γρήγορα, όχι το εάν θα ενταχθούν ακριβώς την ίδια στιγμή», υπογραμμίζει ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνει, τέλος, ότι η Φινλανδία και η Σουηδία κάθονται γύρω από το τραπέζι του ΝΑΤΟ, ενσωματώνονται στις πολιτικές και στρατιωτικές του δομές και ασκούνται περισσότερο με τους Συμμάχους. Και οι δύο χώρες έχουν λάβει διμερείς διαβεβαιώσεις ασφαλείας από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας και «είναι αδιανόητο ότι το ΝΑΤΟ δεν θα απαντούσε εάν η Φινλανδία ή η Σουηδία δεχτούν επίθεση».

«Προσβλέπω στην ταχεία ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας και στο να καλωσορίσω τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ ως πλήρη μέλη το συντομότερο δυνατό», καταλήγει η ανακοίνωση Στόλτενμπεργκ.

Διαβάστε επίσης: 

Σουηδία: Σε αντίθεση με την Φινλανδία, δεν πήρε το πράσινο φως για ένταξη στο ΝΑΤΟ