field_kentriki_fotografia
ΗΠΑ: Ρωγμές στους Δημοκρατικούς για το σχέδιο δαπανών ύψους 3,5 τρισεκ. δολαρίων

Ώρες μετά την ψήφιση από τη Γερουσία ενός σχεδίου δαπανών προϋπολογισμού 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις σε νέα εγχώρια προγράμματα, αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές μεταξύ της μετριοπαθούς και της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών σχετικά με το μέγεθος και το εύρος των δαπανών.

Ο γερουσιαστής Τζο Μάντσιν, ένας μετριοπαθής Δημοκρατικός που αντιπροσωπεύει τη συντηρητικών τάσεων πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια, προειδοποίησε σχετικά, αμέσως μετά την ψήφιση στη Γερουσία του σχεδίου δαπανών που υλοποιούν τις ύφιστες προτεραιότητες του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Μάντσιν, που λειτουργεί συχνά ως συνδετικός κρίκος μεταξύ του κόμματός του και των Ρεπουμπλικάνων, εξέφρασε τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο «σοβαρών συνεπειών» για το χρέος των ΗΠΑ, καθώς και για την ικανότητα της Ουάσινγκτον να ανταποκριθεί σε άλλες δυνητικές κρίσεις.

Η κίνηση του Μάντσιν ακολούθησε την προειδοποίηση της γερουσιαστή των Δημοκρατικών Κίρστεν Σίνεμα ότι δεν υποστηρίζει τις δαπάνες των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά θα μπορούσε να εργαστεί «με καλή πίστη» για την κατάρτιση ενός εναλλακτικού σχεδίου, που θα ήταν δυνατό να συμπεριληφθεί στην υλοποίηση του νομοθετικού πακέτου.

Το σχέδιο δαπανών εξυπηρετεί καίριες προτεραιότητες των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, και των μεταρρυθμίσεων στο μεταναστευτικό, ενώ θα δημιουργήσει κοινωνικά προγράμματα, όπως η καθιέρωση της καθολικής προσχολικής εκπαίδευσης, αλλά και η παροχή επιδοτούμενων υπηρεσιών υγείας στο σπίτι για τους ηλικιωμένους.

Τα προοδευτικά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα υποστηρίξουν το νομοσχέδιο εκτός και αν συμπεριλαμβάνει αρκετές δαπάνες για τη χρηματοδότηση των παραπάνω προγραμμάτων.

Οι Δημοκρατικοί έχουν οριακή πλειοψηφία στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου. Μία μόλις αρνητική ψήφος από την  πτέρυγα του κόμματος στην Γερουσία, ή λίγες αρνητικές ψήφοι Δημορκατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων αρκούν για να καταδικάσουν τα νομοσχέδια.

Η Γερουσία ψήφισε το σχέδιο δαπανών των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με ψήφους 50-49 υπό κομματική πειθαρχία, περίπου 14,5 ώρες μετά την ψήφιση με ψήφους 69-30 του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των υποδομών με δαπάνες ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, που υπόσχεται να υλοποιήσει τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες για τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου, των γεφυρών, των αεροδρομίων, αλλά και των υδάτινων διόδων.

Οι Δημοκρατικοί προγραμματίζουν να ψηφίσουν το μεγαλύτερο πακέτο μέσα στους επόμενους μήνες, κάνοντας χρήση μιας κοινοβουλευτικής τακτικής που είναι γνωστή ως «συμβιβασμός» και τους επιτρέπει να το ψηφίσουν με απλή πλειοψηφία.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ δήλωσε πως πιστεύει ότι το κόμμα θα  παραμείνει ενωμένο για την ψήφιση του αναφερόμενου νομοθετικού πακέτου.

«Κοιτάξτε υπάρχουν μερικοί στην κοινοβουλευτική μου ομάδα που πιστεύουν ότι είναι υπερβολικό, όπως υπάρχουν και άλλοι στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα που πιστεύουν ότι είναι πολύ μικρό», απάντησε ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες του Μάντσιν και της Σίνεμα σχετικά με τις δαπάνες των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Μπορώ να σας πω αυτό: Στο συμβιβασμό, πρώτον, θα συνασπιστούμε για να πετύχουμε κάτι. Και δεύτερον, θα περιλαμβάνει κάθε τμήμα του σχεδίου του Μπάιντεν με τολμηρό και γενναίο τρόπο», είπε ο Σούμερ.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Στένι Χόγιερ δήλωσε ότι το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα θα αναστείλει τις θερινές διακοπές στις 23 Αυγούστου για να εξετάσει την απόφαση για τον προϋπολογισμό.

Ο Μάντσιν και η Σίνεμα ψήφισαν και για τα δύο νομοθετικά μέτρα δαπανών των Δημοκρατικών.

Ωστόσο, μέσα στο φθινόπωρο, όταν οι διαπραγματεύσεις θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για την υλοποίηση των νομοθετημάτων, οι δύο κοινοβουλευτικοί είναι πιθανό να ταράξουν τα νερά, αν οι ίδιοι και οι μετριοπαθείς Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων προσπαθήσουν να μειώσουν τις δαπάνες, προκαλώντας την αντίδραση της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών.