ΗΠΑ: Προσπάθεια για αποτροπή του Ισραήλ από την ολοκληρωτική επίθεση στη Ράφα
AP Photo/Evan Vucci
AP Photo/Evan Vucci

ΗΠΑ: Προσπάθεια για αποτροπή του Ισραήλ από την ολοκληρωτική επίθεση στη Ράφα

print_article

Την Κυριακή, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένιαμιν Νετανιάχου. Ο Σάλιβαν θα επιχειρήσει να κατευνάσει την ένταση με τις ΗΠΑ και να πείσει το Ισραήλ να μην εξαπολύσει ολοκληρωτική επίθεση στη Ράφα, στη σκιά της ανεύρεσης των σορών των τριών ομήρων της Χαμάς από τις IDF.

Το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα λάβει οριστικές αποφάσεις ως προς την επίθεση στη Ράφα μετά το πέρας της συνάντησης Σάλιβαν – Νετανιάχου.

Αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν σφοδρούς βομβαρδισμούς πλήττοντας τουλάχιστον 70 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ δυνάμεις των IDF επιχειρούν στη Ράφα, την Τζαμπάλια και τον Διάδρομο του Νετζαρίμ. 

Σύμφωνα με τις IDF, στους στόχους που επλήγησαν περιλαμβάνονταν αποθήκες όπλων, υποδομές και κτίρια που ανήκαν σε τρομοκρατικές ομάδες, καθώς και στελέχη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Σε μια από τις αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, ανακοίνωσαν οι Ισραηλινοί, σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος, ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, ενώ σφοδρές μάχες γίνονται στην Τζαμπάλια με τις επίγειες δυνάμεις.

Από τις μάχες στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα στους 35.305.

Στην περιοχή έφτασε και η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του πλωτού λιμανιού που κατασκεύασαν οι Αμερικανοί- οι οποίοι πιέζουν για το άνοιγμα και άλλων διαδρόμων για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Σάλιβαν θα πιέσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αλλάξει τακτική, εγκαταλείποντας τις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις στη Ράφα, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες επιθέσεις εναντίον της Χαμάς και άνοιγμα του διαδρόμου της Ράφα.