ΗΠΑ - Ισραήλ: Η Ουάσιγκτον στέλνει το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford στην Ανατ. Μεσόγειο
Shutterstock
Shutterstock
Τρομοκρατική επίθεση Χαμάς

ΗΠΑ - Ισραήλ: Η Ουάσιγκτον στέλνει το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford στην Ανατ. Μεσόγειο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν πολλά στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη πιο κοντά στο Ισραήλ ως ένδειξη υποστήριξης, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, με την Ουάσινγκτον να πιστεύει ότι η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς μπορεί να είχε ως κίνητρο να διαταράξει μια πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας.

Ο Όστιν πρόσθεσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν πυρομαχικά στο Ισραήλ και ότι η βοήθεια για την ασφάλειά του θα αρχίσει ήδη από την Κυριακή. Το Πεντάγωνο θα προσθέσει επίσης μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή, τόνισε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή ότι πρόσθετη βοήθεια για τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις βρίσκεται καθ' οδόν προς το Ισραήλ και θα ακολουθήσουν κι άλλες τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Ο Όστιν δήλωσε ότι διέταξε να μετακινηθεί μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου πιο κοντά στο Ισραήλ, η οποία περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο Ford και πλοία που το υποστηρίζουν.

«Έδωσα εντολή για τη μετακίνηση της ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρων USS Gerald R. Ford στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Η ομάδα περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο, ένα καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Ticonderoga και τέσσερα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke.

«Έχουμε επίσης λάβει μέτρα για να ενισχύσουμε τις μοίρες μαχητικών αεροσκαφών F-35, F-15, F-16 και A-10 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην περιοχή», δήλωσε. «Επιπλέον, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα παράσχει ταχέως στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις πρόσθετο εξοπλισμό και πόρους, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών. Η πρώτη βοήθεια ασφαλείας θα αρχίσει να μετακινείται σήμερα και θα φτάσει τις επόμενες ημέρες».

«Η ενίσχυση της θέσης των κοινών μας δυνάμεων, εκτός από την υλική υποστήριξη που θα παράσχουμε γρήγορα στο Ισραήλ, υπογραμμίζει την ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις και τον ισραηλινό λαό», δήλωσε ο Όστιν.

«Η ομάδα μου και εγώ θα συνεχίσουμε να είμαστε σε στενή επαφή με τους ισραηλινούς ομολόγους μας για να διασφαλίσουμε ότι έχουν ό,τι χρειάζονται για να προστατεύσουν τους πολίτες τους και να αμυνθούν απέναντι σε αυτές τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις».

Οι ΗΠΑ επεξεργάζονται επίσης σχέδια για μια πιθανή εκκένωση μη μαχητών - βοηθώντας τους Αμερικανούς να φύγουν από το Ισραήλ, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί αλλά οι αξιωματούχοι επεξεργάζονται επιλογές, συμπεριλαμβανομένης μιας που περιλαμβάνει την τοποθέτηση ορισμένων Αμερικανών στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για να τους μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος