ΗΠΑ: Ένοχος για πλαστογραφία δήλωσε συγκατηγορούμενος του Τραμπ
AP
AP

ΗΠΑ: Ένοχος για πλαστογραφία δήλωσε συγκατηγορούμενος του Τραμπ

Ένας τρίτος συγκατηγορούμενος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο δικηγόρος Κένεθ Τσίσεμπρο, που θεωρείται ο «εγκέφαλος» του σχεδίου ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος στην Πολιτεία της Τζόρτζια, δήλωσε ένοχος σήμερα, στο πλαίσιο συμφωνίας με τις εισαγγελικές αρχές της Πολιτείας.

Πρόκειται για τον δεύτερο κατηγορούμενο που καταλήγει σε συμφωνία με την εισαγγελία τις τελευταίες 24 ώρες. Είχε προηγηθεί η δικηγόρος Σίντνεϊ Πάουελ, που επρόκειτο αρχικά να δικαστεί την Δευτέρα μαζί με τον Τσίσεμπρο αλλά θα αποφύγει τελικά τη δίκη. Δήλωσε ένοχη για έξι αδικήματα συνωμοσίας με σκοπό την παρέμβαση στην υλοποίηση του εκλογικού έργου.

Ο 62χρονος Τσίσεμπρο βαρυνόταν με επτά κατηγορίες αλλά δήλωσε ένοχος μόνο για πλαστογραφία, κατά τη σημερινή εμφάνισή του σε δικαστήριο, στην Ατλάντα. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών με αναστολή, καταβολή αποζημίωσης ύψους 5.000 δολαρίων και 100 ώρες κοινωφελούς εργασίας. Θα πρέπει επίσης να ζητήσει συγγνώμη από τους ψηφοφόρους της Τζόρτζια, με ανοιχτή επιστολή του.

Προκειμένου να μπουν στο αρχείο οι υπόλοιπες κατηγορίες σε βάρος του, ο Τσίσεμπρο συμφώνησε να καταθέσει στις μελλοντικές δίκες άλλων κατηγορουμένων, όπως του Τραμπ και του πρώην προσωπικού δικηγόρου του, του Ρούντι Τζουλιάνι.

Μεταξύ άλλων ο Τσίσεμπρο φερόταν ότι συνέταξε και έστειλε σημειώματα με σκοπό να αντικατασταθούν οι Δημοκρατικοί εκλέκτορες του Τζο Μπάιντεν στην Τζόρτζια από Ρεπουμπλικάνους, προσκείμενους στον Τραμπ.

Συνολικά 19 άτομα κατηγορούνται για την υπόθεση αυτή. Εκτός της Πάουελ και του Τσίσεμπρο, ένας άλλος κατηγορούμενος, ο Σκοτ Χολ, είχε δηλώσει ένοχος στις 29 Σεπτεμβρίου.

Ο Τραμπ πρόκειται να δικαστεί στις 4 Μαρτίου από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον με την κατηγορία ότι αποπειράθηκε να ανατρέψει το αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές του 2020.