ΗΠΑ: Αισιόδοξες ότι θα επιτύχουν συμφωνία με την ΕΕ για τα ορυκτά
Shutterstock
Shutterstock

ΗΠΑ: Αισιόδοξες ότι θα επιτύχουν συμφωνία με την ΕΕ για τα ορυκτά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αισιόδοξες ότι θα συνάψουν συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να επιτραπεί σε κρίσιμα ορυκτά που εξορύσσονται ή επεξεργάζονται στην Ευρώπη να τύχουν φορολογικών ελαφρύνσεων, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος τη Δευτέρα.

Η συμφωνία αυτή επιδιώκει να ενισχύσει τις αλυσίδες εφοδιασμού κρίσιμων ορυκτών και να αμβλύνει ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει ο νόμος των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act – IRA) στη βιομηχανία της ΕΕ.

Οι διατλαντικοί εταίροι διαπραγματεύονται το κατά πόσο και πώς τα κρίσιμα ορυκτά της ΕΕ, όπως το λίθιο και το νικέλιο, μπορούν να τύχουν πράσινων επιδοτήσεων στο πλαίσιο του αμερικανικού νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος προωθεί προϊόντα που κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική.

Ο Χοσέ Φερνάντεζ, υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, δήλωσε σε ενημέρωση στις Βρυξέλλες ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε εντατικές διαπραγματεύσεις.

"Είμαι αισιόδοξος. Οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά. Αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να συνεργαστούμε και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε συμφωνία", δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε σχέδιο να συνδεθεί μια συμφωνία για τα ορυκτά, με την επίλυση της διμερούς διαφοράς σχετικά με τους εισαγωγικούς δασμούς των ΗΠΑ στον χάλυβα της ΕΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν συμφωνία για τα ορυκτά με την Ιαπωνία τον Μάρτιο. Τώρα, τόσο η ΕΕ όσο και η Βρετανία επιδιώκουν το ίδιο.

Ο Φερνάντεζ δήλωσε επίσης ότι συναντάται με αξιωματούχους της ΕΕ για να συζητήσει την ατζέντα για το επόμενο κοινό Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας, το οποίο θα φιλοξενήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες πριν από το τέλος του έτους.

Είπε ότι και οι δύο πλευρές στοχεύουν να εργαστούν για την καθιέρωση εγγυήσεων σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία συμφωνούν ότι θα πρέπει να υποστηρίζει τις δημοκρατικές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες.

"Νομίζω ότι υπάρχει η επιθυμία να ξεπεράσουμε αυτού του είδους τις γενικές δηλώσεις και να έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο", είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά η αίσθηση ότι αυτό πρέπει να γίνει αργά ή γρήγορα.