ΗΠΑ: 15 Πολιτείες καταθέτουν μήνυση για την επιστροφή συσκευών ταχείας πυροδότησης από τον Τραμπ
AP Photo/Frank Franklin II
AP Photo/Frank Franklin II
Reuters

ΗΠΑ: 15 Πολιτείες καταθέτουν μήνυση για την επιστροφή συσκευών ταχείας πυροδότησης από τον Τραμπ

Δεκαπέντε πολιτείες των ΗΠΑ, υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών, κατέθεσαν τη Δευτέρα (09/06) αγωγή με στόχο να εμποδίσουν την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να επιστρέψει χιλιάδες συσκευές που είχαν κατασχεθεί στο παρελθόν και οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μετατροπή ημιαυτόματων τυφεκίων σε όπλα που μπορούν να πυροβολούν τόσο γρήγορα όσο τα πολυβόλα.

Σύμφωνα με το Reuters, οι πολιτείες κατέθεσαν την αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βαλτιμόρης στον απόηχο του διακανονισμού της κυβέρνησης στις 16 Μαΐου, με τον οποίο επιλύθηκε η δικαστική διαμάχη που αφορούσε την απαγόρευση ορισμένων «σκανδάλων αναγκαστικής επαναφοράς» που είχε επιβάλει η κυβέρνηση υπό τον Δημοκρατικό προκάτοχο του Τραμπ, τον Τζο Μπάιντεν. Στην αγωγή, οι πολιτείες ανέφεραν ότι οι συσκευές αυτές παραμένουν παράνομες στην κατοχή τους βάσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας.

Το Τμήμα Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών υπό τον Μπάιντεν, εξέδωσε την απαγόρευση, αφού διαπίστωσε ότι ορισμένες από αυτές τις συσκευές θα έπρεπε να ταξινομηθούν ως παράνομα πολυβόλα σύμφωνα με έναν ομοσπονδιακό νόμο που ονομάζεται National Firearms Act.

«Δεν θα μείνουμε άπραγοι καθώς η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να νομιμοποιήσει κρυφά τα αυτόματα όπλα σε μια προσπάθεια να θέσει για άλλη μια φορά τα κέρδη της βιομηχανίας πυροβόλων όπλων πάνω από την ασφάλεια των κατοίκων μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο γενικός εισαγγελέας του Νιου Τζέρσεϊ, Μάθιου Πλάτκιν.

Επικεφαλής της αγωγής ήταν το Νιου Τζέρσεϊ, το Ντέλαγουερ και το Μέριλαντ, ενώ συμμετείχαν επίσης οι πολιτείες Κολοράντο, Χαβάη, Ιλινόις, Μέιν, Μασαχουσέτη, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Νεβάδα, Όρεγκον, Ρόουντ Άιλαντ, Βερμόντ και Ουάσινγκτον, καθώς και η Περιφέρεια της Κολούμπια.

Ο διακανονισμός της κυβέρνησης Τραμπ ανέτρεψε την πορεία των πολιτικών της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Με τον διακανονισμό επιλύθηκαν οι αγωγές που είχε ασκήσει μια ομάδα για τα δικαιώματα των όπλων που αμφισβητούσε την απαγόρευση και οι υποθέσεις που είχε ασκήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης του Μπάιντεν εναντίον ενός κατασκευαστή των συσκευών. Οι υποθέσεις αυτές είχαν οδηγήσει σε αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τη νομιμότητα του χαρακτηρισμού των συσκευών αυτών ως παράνομων πολυβόλων.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού, η κυβέρνηση Τραμπ συμφώνησε να μην εφαρμόσει την απαγόρευση των πολυβόλων όπλων στις συσκευές αυτές, εφόσον δεν έχουν σχεδιαστεί για χρήση με πιστόλια και συμφώνησε να επιστρέψει στους ιδιοκτήτες τους σχεδόν 12.000 σκανδαλιστήρες αναγκαστικής επαναφοράς που είχε κατασχέσει η κυβέρνηση. Η νέα αγωγή επιδιώκει να εμποδίσει την επιστροφή των συσκευών αυτών στους ιδιοκτήτες τους.

Οι πολιτείες δήλωσαν ότι συσκευές μετατροπής όπως οι σκανδαλιστήρες αναγκαστικής επαναφοράς χρησιμοποιήθηκαν συχνά τα τελευταία χρόνια σε βίαια εγκλήματα και μαζικές εκτελέσεις και ότι τουλάχιστον 100.000 τέτοιες συσκευές που διανεμήθηκαν σε εθνικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να θεωρούνται παράνομα αυτόματα όπλα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.