ΗΠΑ: Kαταρχήν συμφωνία Μπάιντεν - Μακάρθι για το όριο χρέους
AP Photo/Alex Brandon
AP Photo/Alex Brandon

ΗΠΑ: Kαταρχήν συμφωνία Μπάιντεν - Μακάρθι για το όριο χρέους

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη «συμβιβασμού» με τους Ρεπουμπλικάνους που θα επιτρέψει να αυξηθεί το όριο χρέους του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ και να «αποφευχθεί η καταστροφική κήρυξη στάσης πληρωμών», εξέφρασε, το βράδυ του Σαββάτου (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας), ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Η συμφωνία τερματίζει το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων μηνών.

Πρόσθεσε ότι οι ομάδες των διαπραγματευτών θα οριστικοποιήσουν σήμερα Κυριακή το κείμενο και θα το στείλουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, καλώντας να το εγκρίνουν «αμέσως».

Επισήμανε πως η καταρχήν συμφωνία που κλείστηκε «είναι συμβιβασμός, που πάει να πει ότι κάθε μέρος δεν εξασφαλίζει όλα όσα ήθελε». Πρόσθεσε πως το κείμενο -το ακριβές περιεχόμενο του οποίου δεν είναι γνωστό ακόμη, μόνο οι αδρές γραμμές του-  θα «μειώσει τις (δημόσιες) δαπάνες» αλλά «προστατεύοντας απαραίτητα δημόσια προγράμματα».

Ο Μπάιντεν έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα μπροστά», ενώ επισήμανε πως η σύναψη της συμφωνίας υπαγορεύθηκε από την «ευθύνη» του «να κυβερνά». 

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ορίου του χρέους του ομοσπονδιακού κράτους και την αποτροπή του ενδεχομένου οι ΗΠΑ να κηρύξουν άνευ προηγουμένου στάση πληρωμών, ανέφερε μέσω Twitter ρεπόρτερ του ειδησεογραφικού ιστότοπου Politico.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε για το ζήτημα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι. Ο Δημοκρατικός αρχηγός του κράτους συζήτησε επίσης τηλεφωνικά τόσο με τον Χακίμ Τζέφρις, τον ηγέτη του κόμματός του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και με τον Τσακ Σούμερ, τον επικεφαλής της παράταξης στη Γερουσία, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο Μακάρθι ανακοίνωσε πως οι απαιτούμενες ψηφοφορίες αναμένεται να διεξαχθούν την Τετάρτη 31η Μαΐου.

«Αντάξια του αμερικανικού λαού»

Ωστόσο η καταρχήν συμφωνία περιγράφεται με όρους που δεν μοιάζουν απόλυτοι, και δίχως πανηγυρισμούς, αντανάκλαση του εξαιρετικά πικρού τόνου των διαπραγματεύσεων καθώς και των δυσκολιών που ενδέχεται να συναντήσει η έγκρισή του στο Κογκρέσο προκειμένου να αποτραπεί έγκαιρα η κήρυξη άνευ προηγουμένου στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

«Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο με τον πρόεδρο (...) Αφού σπατάλησε χρόνο αρνούμενος να διαπραγματευτεί για μήνες, καταλήξαμε σε καταρχήν συμφωνία αντάξια του αμερικανικού λαού», ανέφερε ο Μακάρθι μέσω Twitter.

Κατά πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Reuters η συμφωνία θα αυξήσει το όριο του χρέους (31,4 τρισ. δολάρια, παγκόσμιο ρεκόρ) για δυο χρόνια ενώ ταυτόχρονα προβλέπει περιορισμούς στις δημόσιες δαπάνες, εξαιρουμένων αυτών για τις ένοπλες δυνάμεις και τους βετεράνους, ενώ προφανώς ικανοποιεί κάποιες απαιτήσεις που πρόβαλαν οι Ρεπουμπλικάνοι, όπως το να εργάζονται σε αντάλλαγμα για αυτή όσοι λαμβάνουν προνοιακή βοήθεια από το αμερικανικό κράτος, ιδίως βοήθεια σε τρόφιμα.

«Έχουμε ακόμα δουλειά απόψε για να τελειώσουμε τη σύνταξή της», ανέφερε ο κ. Μακάρθι σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο. Πρόσθεσε πως η συγγραφή του κειμένου αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Κυριακή, κατόπιν να ξανασυζητηθεί και να ψηφιστεί στο Κογκρέσο την Τετάρτη.

Αν εγκριθεί έγκαιρα, η συμφωνία θα αποτρέψει τη –δυνητικά καταστροφική για την αμερικανική όσο και για την παγκόσμια οικονομία– κήρυξη στάσης πληρωμών από πλευράς των ΗΠΑ, που η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έχει προειδοποιήσει ότι θα ενσκήψει περί την 5η Ιουνίου στην περίπτωση που το Κογκρέσο δεν αυξήσει ή αναστείλει το όριο του χρέους.

Διαβάστε ακόμα:

Η πόλωση και το χρέος των ΗΠΑ