Ινδία: 34 νεκροί από παράνομο αλκοόλ - Δεκάδες νοσηλευόμενοι
AP Photo/R. Parthibhan
AP Photo/R. Parthibhan

Ινδία: 34 νεκροί από παράνομο αλκοόλ - Δεκάδες νοσηλευόμενοι

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, μετά την κατανάλωση παράνομα παρασκευασμένου αλκοόλ στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού της νότιας Ινδίας, μετέδωσαν την Πέμπτη (20/06) τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο επικεφαλής υπουργός του κρατιδίου M. K. Στάλιν δήλωσε ότι οι 34 πέθαναν αφού κατανάλωσαν ποτό που ήταν μολυσμένο με μεθανόλη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Trust of India.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press, το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Καλλακουρίτσι, της πολιτείας, όπου περισσότεροι από 100 άνθρωποι νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία, δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος της περιοχής Μ.Σ. Πρασάνθ. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός εκείνων που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση αλλάζει συνεχώς, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αρκετοί άνθρωποι που έκαναν εμετό και είχαν στομαχόπονο, εισήχθησαν σε νοσοκομεία την Τετάρτη, προκαλώντας την έρευνα της αστυνομίας.

Αργότερα την ίδια ημέρα, ο επικεφαλής υπουργός Στάλιν ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ότι οι εμπλεκόμενοι στο έγκλημα συνελήφθησαν και ότι έχουν επίσης ληφθεί μέτρα κατά των αξιωματούχων που δεν κατάφεραν να το αποτρέψουν. «Τέτοια εγκλήματα που καταστρέφουν την κοινωνία θα κατασταλούν με σιδηρά πυγμή», πρόσθεσε.

Οι θάνατοι από παράνομα παρασκευασμένο αλκοόλ είναι συνηθισμένοι στην Ινδία, όπου οι φτωχοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν αδειοδοτημένες μάρκες από τα κρατικά καταστήματα. Το παράνομο αλκοόλ, το οποίο συχνά εμπλουτίζεται με χημικές ουσίες όπως φυτοφάρμακα για να αυξηθεί η ισχύς του, έχει γίνει επίσης μια εξαιρετικά κερδοφόρα βιομηχανία, καθώς οι λαθρέμποροι δεν πληρώνουν φόρους και πωλούν τεράστιες ποσότητες του προϊόντος τους, στα αδύναμα κοινωνικοοικονομικά στρώματα.

Το 2022, περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο κρατίδιο Μπιχάρ της ανατολικής Ινδίας, αφού φέρεται να ήπιαν μολυσμένο ποτό που πωλούνταν χωρίς άδεια. Νωρίτερα την ίδια χρονιά, τουλάχιστον 28 πέθαναν από την κατανάλωση αλλοιωμένων ποτών στο κρατίδιο Γκουτζαράτ. Και το 2020, τουλάχιστον 120 άνθρωποι πέθαναν αφού ήπιαν μολυσμένο αλκοόλ στο βόρειο κρατίδιο Παντζάμπ της Ινδίας.

Φωτογραφίες: AP Photo/R. Parthibhan