Ίλον Μασκ: Αναδίπλωση στις ύβρεις κατά των διαφημιστών που είχε κάνει τον περασμένο Νοέμβριο
AP
AP

Ίλον Μασκ: Αναδίπλωση στις ύβρεις κατά των διαφημιστών που είχε κάνει τον περασμένο Νοέμβριο

Ο Ίλον Μασκ προσπάθησε την Τετάρτη να αμυνθεί απέναντι σε διαφημιστές οι οποίοι εγκατέλειψαν την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X τον περασμένο Νοέμβριο, λόγω του ότι ο ίδιος είχε προχωρήσει σε αντισημιτικές αναρτήσεις.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο Μασκ είχε κάνει μια ανάρτηση στην οποία έλεγε «αν κάποιος θα προσπαθήσει να με εκβιάσει με διαφημίσεις; Να με εκβιάσεις με χρήματα; Πηγαίνετε να @@@».

«Δεν ήταν για τους διαφημιστές στο σύνολό τους», είπε ο Μασκ την Τετάρτη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Όσον αφορά την ελευθερία του λόγου, νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχουμε μια παγκόσμια πλατφόρμα ελευθερίας του λόγου, όπου άνθρωποι από ευρύτερο φάσμα απόψεων μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους».

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρχαν διαφημιστές που επέμεναν στη λογοκρισία», είπε ο Μασκ. «Στο τέλος της ημέρας… αν πρέπει να κάνουμε μια επιλογή μεταξύ λογοκρισίας και απώλειας χρημάτων, ή λογοκρισίας και χρημάτων, ή ελευθερίας του λόγου και απώλειας χρημάτων, θα επιλέξουμε το δεύτερο».

«Θα υποστηρίξουμε την ελευθερία του λόγου αντί να συμφωνήσουμε να λογοκριθούμε για χρήματα που νομίζω ότι είναι η σωστή ηθική απόφαση», πρόσθεσε.

Ο Μασκ πήγε στις Κάννες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα με στόχο να καθησυχάσει τις ομάδες διαφημιστών και τις παγκόσμιες διαφημιστικές αγορές σχετικά με το μέλλον του X.

Μαζί του ήταν η Λίντα Γιακαρίνο, διευθύνουσα Σύμβουλος της X και πρώην υπεύθυνη διαφημίσεων και συνεργασιών για την NBC Universal.

Πέρυσι, μερικοί από τους μεγαλύτερους διαφημιστές στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Apple, IBM, Disney
και η Sony απέσυραν τις διαφημίσεις τους στο X μετά από αμφιλεγόμενα σχόλια που έκανε ο Μασκ, καθώς και μετά από περιπτώσεις όπου οι διαφημίσεις τους εμφανίστηκαν δίπλα σε «τοξικές» αναρτήσεις.

Τον Νοέμβριο, ο Μασκ ταξίδεψε στο Ισραήλ για να συναντηθεί με τοπικούς αξιωματούχους αφού κατηγορήθηκε από ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων ότι ενίσχυε το αντιεβραϊκό μίσος στο X.

Ο δισεκατομμυριούχος, που ρωτήθηκε τότε εάν αυτό το ταξίδι ήταν μια «περιοδεία συγγνώμης» για τους διαφημιστές, είπε στη σκηνή του DealBook Summit στη Νέα Υόρκη ότι οι διαφημιστές που απειλούν να σταματήσουν τις δαπάνες για διαφημίσεις στην πλατφόρμα θα πρέπει να σταματήσουν να διαφημίζονται στην πλατφόρμα του.

«Φυσικά, οι διαφημιστές έχουν το δικαίωμα να εμφανίζονται δίπλα σε περιεχόμενο που θεωρούν συμβατό με τις επωνυμίες τους», είπε. «Αυτό που δεν είναι ωραίο είναι να επιμένουν ότι δεν μπορεί να υπάρχει περιεχόμενο με το οποίο διαφωνούν στις πλατφόρμες».

Και πρόσθεσε: «Το X ανοιχτό για τον κόσμο, είναι πραγματικά καλύτερα μια πλατφόρμα ελεύθερης έκφρασης – αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να λένε παράνομα πράγματα. Πρόκειται ελευθερία του λόγου εντός των ορίων του νόμου».