ΙΑΕΑ: Στο Ιράν ο Γκρόσι για να πιέσει την Τεχεράνη να δεχθεί συνεργασία
IAEA Press Office via AP
IAEA Press Office via AP

ΙΑΕΑ: Στο Ιράν ο Γκρόσι για να πιέσει την Τεχεράνη να δεχθεί συνεργασία

Η αρχή εποπτείας πυρηνικής ενέργειας του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι ο επικεφαλής του Ραφαέλ Γκρόσι θα ταξιδέψει στο Ιράν για «συναντήσεις υψηλού επιπέδου», καθώς διπλωμάτες λένε ότι θέλει να «ταρακουνήσει» την Τεχεράνη ώστε να συνεργαστεί με την έρευνα για τα ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν σε μη δηλωμένες τοποθεσίες.

«Ο Γενικός Διευθυντής @rafaelmgrossi θα ταξιδέψει στην Τεχεράνη για συναντήσεις υψηλού επιπέδου», ανέφερε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στο Twitter πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διοικητών της, το οποίο αποτελείται από 35 χώρες, την επόμενη εβδομάδα.

«Ο Γενικός Διευθυντής θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά την επιστροφή του στη Βιέννη το Σάββατο, αργά το απόγευμα»,προσέθετε η ανακοίνωση. 

Η κωλυσιεργία του Ιράν στην πολυετή έρευνα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας σχετικά με τα ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις μη δηλωμένες τοποθεσίες ώθησε το Συμβούλιο των Διοικητών του ΙΑΕΑ να εκδώσει ψήφισμα κατά την τελευταία τριμηνιαία συνεδρίασή του τον Νοέμβριο, με το οποίο διέταξε το Ιράν να συνεργαστεί επειγόντως για την έρευνα.

Η συνεργασία αυτή δεν έχει υλοποιηθεί και ο Γκρόσι ελπίζει ότι η συνάντηση με τον Ραΐσι  θα βοηθήσει να εξομαλυνθεί ο δρόμος προς τον τερματισμό του αδιεξόδου, λένε διπλωμάτες. Η επόμενη τριμηνιαία συνεδρίαση του συμβουλίου αρχίζει τη Δευτέρα.

Διπλωμάτες έχουν πει εδώ και εβδομάδες ότι ο Γκρόσι θέλει να συναντήσει τον σκληροπυρηνικό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι σε αυτή την επίσκεψη ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ποιον θα συναντήσει.

Από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου η ΙΑΕΑ επέπληξε το Ιράν επειδή δεν την ενημέρωσε εκ των προτέρων για τις ουσιαστικές αλλαγές που έγιναν στις δύο κασέτες, ή ομάδες, προηγμένων φυγοκεντρωτών που εμπλουτίζουν ουράνιο σε καθαρότητα έως και 60% στο εργοστάσιό του στο Φορντόου, το οποίο είναι σκαμμένο σε ένα βουνό. 

 

 

 

Διαβάστε επίσης: 

Το «παράθυρο» του Ισραήλ να χτυπήσει το Ιράν στενεύει