Πάπας Λέων ΙΔ’: Με επέλεξαν χωρίς να έχω καμία αξία - Με φόβο και τρόμο προσέρχομαι σε εσάς ως αδελφός
AP/Andrew Medichini
AP/Andrew Medichini

Πάπας Λέων ΙΔ’: Με επέλεξαν χωρίς να έχω καμία αξία - Με φόβο και τρόμο προσέρχομαι σε εσάς ως αδελφός

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (18/05) η τελετή ενθρόνισης του πάπα Λέοντα του ΙΔ’, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Όλη η περιοχή γύρω από το Βατικανό ήταν κατάμεστη, με τους πιστούς να ξεπερνούν τις 250.000. 

Απευθυνόμενος στους πιστούς, ο πάπας Λέων αναφέρθηκε στον πρόσφατο χαμό του πάπα Φραγκίσκου και στη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος, κατά τη διαδικασία του κονκλαβίου.

Κατά την ομιλία του, τόνισε:

«Επιλέχθηκα χωρίς καμία αξία, με φόβο και τρόμο».

Η φράση αυτή συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο Πάπας Λέων ΙΔ’ ακολουθεί τα βήματα σεμνότητας του Πάπα Φραγκίσκου, αλλά παράλληλα και επικαλείται εμμέσως πλην σαφώς και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β’, του οποίου μάλιστα σήμερα θα ήταν τα 105α γενέθλια.

Στη συνέχεια μίλησε για αγάπη και ενότητα όπως οι δύο διαστάσεις της αποστολής που ο Ιησούς ανέθεσε στον Πέτρο. Και αυτό σημαίνει πως ως νέος ποιμένας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα πρέπει να αναλάβει και ο ίδιος την αποστολή αυτή, οπότε και αυτό είναι στο επίπεδο της σεμνότητας που ακολουθεί μεγάλο μέρος των προκατόχων του. Παράλληλα, είναι κάτι το οποίο δείχνει πως έχει πρόθεση για επίλυση των πολεμικών μετώπων.

Ποιοι έδωσαν το «παρών»

Απ' όσους παραβρέθηκαν, ξεχώρισε η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον νέο ποντίφικα. Σε ό,τι αφορά την παρουσία των πολιτικών έχουν φτάσει στη Ρώμη, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζει Ντι Βανς, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς , ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

AP/Domenico Stinellis

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της χώρας μας ήταν η υπουργός παιδείας και θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη. Στην ελληνική αποστολή μετείχε και ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος.

Όπως και στην κηδεία του μακαριστού πάπα Φραγκίσκου, τα μέτρα ασφαλείας ήταν ύψιστα, με χρήση drone, επίλεκτους σκοπευτές, δύτες που ελέγχουν τον Τίβερη και τις όχθες του και ανιχνευτές μεταλλικών αντικειμένων στις οδούς που φτάνουν στον Άγιο Πέτρο. Πολλοί πιστοί και μέλη των ξένων αντιπροσωπειών, μετά τη λήξη της τελετής ενθρόνισης αναμένεται να μεταβούν στη βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε, για να προσκυνήσουν τον τάφο του πάπα Φραγκίσκου.

AP/Gregorio Borgia