Η Μόσχα ανακοίνωσε επιτυχή εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου

Η Μόσχα ανακοίνωσε επιτυχή εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι δοκίμασε με επιτυχία υπερηχητικό πύραυλο κρουζ Zircon, που είναι νέο είδος όπλου, το οποίο όπως λέει η Μόσχα είναι «αήττητο» και ανησυχεί τη Δύση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο υπερηχητικός πύραυλος Zircon (Τσιρκόν) ο οποίος εκτοξεύθηκε από τη φρεγάτα του στόλου της Βόρειας Θάλασσας «Ναύαρχος της Σοβιετικής Ένωσης Γκαρσκόφ» έπληξε επιτυχώς τον θαλάσσιο στόχο στη Λευκή Θάλασσα.

Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Άμυνας δείχνει τον υπερηχητικό πύραυλο να πετάει μακριά με μια λάμψη φωτός και να ακολουθείται από ένα ίχνος καπνού στη μέση της νύχτας.

Πρώτη επίσημη εκτόξευση

 

Η πρώτη επίσημη εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου Zircon έγινε τον Οκτώβριο του 2020, με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να την χαρακτηρίζει «μεγάλο γεγονός». Έκτοτε πραγματοποιήθηκαν και άλλες δοκιμές, μεταξύ άλλων από τη φρεγάτα «Ναύαρχος Γκαρσκόφ» και από ένα υποβρύχιο.

Νωρίτερα το πρακτορείο TASS είχε μεταδώσει, επικαλούμενο δική του πηγή, ότι οι δοκιμές του Zircon θα αρχίσουν τον Νοέμβριο και θα συνεχισθούν τον Δεκέμβριο. Συνολικά προγραμματίζονται πέντε εκτοξεύσεις που θα πλήξουν θαλάσσιους και παραθαλάσσιους στόχους.