Η Λιθουανία εξετάζει τη μεταφορά της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ

Η Λιθουανία εξετάζει τη μεταφορά της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ

Ο λιθουανός πρωθυπουργός Σαούλιους Σκβερνιάλις δήλωσε την Τρίτη ότι θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ να μεταφερθεί από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, στην περίπτωση που επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν τον Μάιο στη χώρα του.

Κατ'' αυτόν, η μεταφορά της πρεσβείας θα βελτίωνε τις σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά και με τις ΗΠΑ, για το Βίλνιους εγγυήτρια δύναμη της ασφάλειας της Λιθουανίας έναντι της γειτονικής Ρωσίας.

«Θα έδινε νέα ώθηση στις σχέσεις με το Ισραήλ, τόσο στο πεδίο της ασφάλειας, όσο και σε αυτό του εμπορίου», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Σκβερνιάλις, ο οποίος μόλις άρχισε την εκστρατεία του ενόψει των προεδρικών εκλογών.

«Επίσης, θα στέλναμε το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ είναι εταίρος μας, όχι απλά στα λόγια», αφού «θα παίρναμε το μέρος τους σε ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα», πρόσθεσε.

Η απόφαση για την ενδεχόμενη μεταφορά της πρεσβείας της Λιθουανίας εναπόκειται στην κυβέρνηση, ωστόσο χρειάζεται επίσης το πράσινο φως της λιθουανικής προεδρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ