Η Ιαπωνία εντόπισε 7.000 νήσους που δεν γνώριζε ότι είχε
shutterstock
shutterstock

Η Ιαπωνία εντόπισε 7.000 νήσους που δεν γνώριζε ότι είχε

Η Ιαπωνία ξαναμέτρησε τα νησιά της - και ανακάλυψε ότι έχει 7.000 περισσότερα από όσα πίστευε προηγουμένως.

Η ψηφιακή χαρτογράφηση από την Αρχή Γεωχωρικών Πληροφοριών της Ιαπωνίας (GSI) διαπίστωσε πρόσφατα ότι υπάρχουν 14.125 νησιά στην ιαπωνική επικράτεια, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των 6.852 που είναι σε επίσημη χρήση από το 1987, από μια έκθεση της ιαπωνικής ακτοφυλακής.

Ωστόσο, η GSI αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το CNN, τόνισε ότι ο νέος αριθμός αντανακλά την πρόοδο της τοπογραφικής τεχνολογίας και τη λεπτομέρεια των χαρτών που χρησιμοποιήθηκαν για την καταμέτρηση - δεν άλλαξε τη συνολική έκταση της γης που έχει στην κατοχή της η Ιαπωνία.

Είπε ότι, ενώ δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία για τον τρόπο καταμέτρησης των νησιών, χρησιμοποίησε το ίδιο κριτήριο μεγέθους με την προηγούμενη έρευνα πριν από 35 χρόνια.

Αυτό συνεπάγεται την καταμέτρηση όλων των φυσικών χερσαίων περιοχών με περιφέρεια τουλάχιστον 100 μέτρων (330 πόδια).

Ο νέος αριθμός δεν περιλαμβάνει καμία τεχνητά ανακτημένη γη.

Τα νησιά που περιβάλλουν την Ιαπωνία έχουν βρεθεί στο επίκεντρο πολλών εδαφικών διαφορών.

Η Ιαπωνία διεκδικεί τις υπό ρωσική κατοχή νήσους Κουρίλες  τα οποία το Τόκιο αποκαλεί Βόρεια Εδάφη, μια διαμάχη που χρονολογείται από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τα σοβιετικά στρατεύματα τα κατέλαβαν από την Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία λέει επίσης ότι έχει ιστορικές αξιώσεις για τα ακατοίκητα νησιά Σενκάκου στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, τα οποία διαχειρίζεται σήμερα, αλλά η Κίνα έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει αυτή την αξίωση.

Εν τω μεταξύ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα παραμένουν εγκλωβισμένες σε μια πάνω από 70ετή διαμάχη για την κυριαρχία μιας ομάδας νησίδων που είναι γνωστές ως Ντοκντό από τη Σεούλ και Τακεσίμα από το Τόκιο στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, την οποία η Κορέα αποκαλεί Ανατολική Θάλασσα.