Η έρευνα περιπλέκεται λόγω πυρομαχικών στον βυθό
Nord Stream

Η έρευνα περιπλέκεται λόγω πυρομαχικών στον βυθό

Περιπλέκεται η έρευνα που διενεργούν η Σουηδία, η Γερμανία και η Δανία για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, λόγω των παλιών πυρομαχικών που υπάρχουν στον βυθό της Βαλτικής, σημείωσε ο υπουργός Άμυνας της Δανίας, Μόρτεν Μποντσκόφ. Την ίδια ώρα, η Μόσχα επιπλήττει τις τρεις χώρες επειδή δεν την κάλεσαν να συμμετάσχει στην έρευνα για τις ζημιές στους αγωγούς αερίου Nord Stream. 

Η περιοχή όπου γίνεται η έρευνα «είναι μία ζώνη που χαρακτηρίζεται από την παρουσία πυρομαχικών -χρησιμοποιημένων ή μη - του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα στον βυθό της θάλασσας, άρα δεν είναι εύκολο», δήλωσε ο Μόρτεν Μποντσκόφ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Συμπληρώνοντας ότι τα πορίσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν δημόσια. 

Προς το παρόν, η Σουηδία έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι πρώτες υποβρύχιες επιθεωρήσεις επιβεβαιώνουν το σενάριο του σαμποτάζ.

Η Ρωσία

Παρότι η Ρωσία απαίτησε να συμμετάσχει στην έρευνα για τις διαρροές που εμφανίσθηκαν σε διεθνή ύδατα, εισέπραξε την άρνηση της Κοπεγχάγης και της Στοκχόλμης. Μάλιστα, το ΥΠΕΞ της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι «Η Ρωσία προφανώς δεν θα αναγνωρίσει τα ψευδοαποτελέσματα μιας τέτοιας έρευνας, εκτός αν εμπλακούν Ρώσοι ειδικοί».

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Κοπεγχάγη διαμαρτυρήθηκε θεωρώντας ότι «η απροθυμία της δανικής πλευράς να περιλάβει εκπροσώπους της Ρωσίας στην έρευνα πλήττει την αξιοπιστία της». Ως απάντηση, η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον πρότεινε στην Μόσχα να διεξαγάγει την δική της έρευνα επί τόπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters