Γουατεμάλα: Ο Μπερνάρντο Αρέβαλο εκλέγεται πρόεδρος
AP Photo/Moises Castillo
AP Photo/Moises Castillo

Γουατεμάλα: Ο Μπερνάρντο Αρέβαλο εκλέγεται πρόεδρος

Το απρόσμενο φαβορί του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, ο οποίος διεξήχθη χθες Κυριακή στη Γουατεμάλα, ο Μπερνάρντο Αρέβαλο, εκλέγεται νέος αρχηγός του κράτους, με βάση την καταμέτρηση της εφορευτικής επιτροπής, του Ανώτατου Εκλογοδικείου (TSE), στο 95% των εγκύρων ψηφοδελτίων.

«Ευτυχώς, είχαμε ήδη εξαιρετικά μεγάλη τάση», είπε η Ίρμα Παλένσια, η πρόεδρος του TSE, ανακοινώνοντας πως ο κ. Αρέβαλο –τον οποίο η δικαιοσύνη προσπάθησε να θέσει εκτός κούρσας στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο, επικαλούμενη υποτιθέμενες παρατυπίες όταν είχε ιδρυθεί η παράταξή του, το «Κίνημα Σπόρος»– έλαβε το 59% των ψήφων.

Η αντίπαλός του, η πρώην πρώτη κυρία Σάντρα Τόρες, ηττήθηκε και την τέταρτη φορά που έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία, καθώς έλαβε το 36% των ψήφων, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Αλεχάντρο Γιαματέι (δεξιά) συνεχάρη τον κ. Αρέβαλο για τη νίκη του και τον κάλεσε για να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας αμέσως μόλις επισημοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Ο νέος πρόεδρος, 64χρονος σοσιαλδημοκράτης, θα αναλάβει τα καθήκοντά του τη 14η Ιανουαρίου 2024.