Γκρόσι: Μεγάλες προσδοκίες για πρόοδο στις συνομιλίες με το Ιράν
AP
AP
ΙΑΕΑ

Γκρόσι: Μεγάλες προσδοκίες για πρόοδο στις συνομιλίες με το Ιράν

Μεγάλες προσδοκίες για πρόοδο στις συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα διαπιστώνει ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι. Όπως δήλωσε το Σάββατο οι συνομιλίες με το Ιράν συνεχίζονται για δύο ομάδες σημαντικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών θεμάτων.

Ο Γκρόσι ξεκίνησε χθες Παρασκευή συναντήσεις στην Τεχεράνη, που σύμφωνα με διπλωμάτες έχουν στόχο να πιέσουν το Ιράν να συνεργαστεί σε έρευνα του IAEA για ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου που βρέθηκαν σε μη δηλωμένες τοποθεσίες.

«Μιλώντας γενικά, υπάρχουν δύο ομάδες ζητημάτων που είναι σημαντικά. Προφανώς, υπάρχει μεγάλη προσδοκία για το κοινό μας έργο προκειμένου να προχωρήσουμε σε θέματα πάνω στα οποία εργάζονται το Ιράν και ο Οργανισμός, για να αποσαφηνίσουμε και να φέρουμε αξιόπιστες εγγυήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα στο Ιράν», δήλωσε ο Γκρόσι σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη.

«Η δεύτερη ομάδα ζητημάτων, που είναι πολύ σημαντική, έχει να κάνει με την επιστημονική, την τεχνική συνεργασία που έχουμε και που θα συνεχίσουμε να έχουμε με το Ιράν», δήλωσε ο Γκρόσι, που μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μοχάμεντ Εσλαμί, τον επικεφαλής της ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Σύμφωνα με τον Γκρόσι, οι συνομιλίες λαμβάνουν χώρα σε ένα «κλίμα προσπαθειών, ειλικρίνειας και συνεργασίας».

Η επίσκεψή του έρχεται εν μέσω επαφών με την Τεχεράνη για την προέλευση των σωματιδίων ουρανίου εμπλουτισμένων σε βαθμό καθαρότητας μέχρι 83,7%, πολύ κοντά στο όριο του 90% που απαιτείται για την κατασκευή ατομικού όπλου, στην υπόγεια μονάδα εμπλουτισμού στο Φορντό, σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ που είδε το Reuters.

Ο Εσλαμί δήλωσε πως η Ισλαμική Δημοκρατία εμπλουτίζει ουράνιο σε βαθμό καθαρότητας μέχρι 60%.

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015 με έξι διεθνείς δυνάμεις, το Ιράν περιόρισε το αμφιλεγόμενο πρόγραμμά του για τον εμπλουτισμό ουρανίου με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων. Όμως η συμφωνία άρχισε να ξηλώνεται το 2018 όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του και επανέφερε σκληρές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, με αποτέλεσμα η Τεχεράνη να αρχίσει να παραβιάζει τα αυστηρά όρια της συμφωνίας για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Η παρεμπόδιση εκ μέρους του Ιράν της έρευνας του ΔΟΑΕ για τα ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις μη δηλωμένες τοποθεσίες οδήγησε το 35μελές Συμβούλιο Διοικητών της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών να εγκρίνει ψήφισμα στην τελευταία τριμηνιαία συνάντησή του τον Νοέμβριο διατάζοντας την Τεχεράνη να συνεργαστεί επειγόντως με την έρευνα.

Η συνεργασία αυτή δεν έχει πραγματωθεί και ο Γκρόσι ελπίζει πως μια συνάντηση με τον σκληροπυρηνικό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι θα βοηθούσε να ανοίξει ο δρόμος προς την άρση του αδιεξόδου, δήλωσαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Η επόμενη τριμηνιαία σύνοδος του συμβουλίου ξεκινάει τη Δευτέρα.

Ο Γκρόσι είπε πως είναι «θέμα ανάγκης να έχουμε έναν εις βάθος, σοβαρό και συστηματικό διάλογο με το Ιράν. Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι εδώ» και πρόσθεσε πως θα είναι σε θέση να αξιολογήσει καλύτερα τα αποτελέσματα των συνομιλιών μετά το πέρας των υπόλοιπων συναντήσεων που θα έχει στη διάρκεια της ημέρας.