Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατηγόρησε την Ουκρανία ο Πούτιν - Τι είπε για τα πυρηνικά

Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατηγόρησε την Ουκρανία ο Πούτιν - Τι είπε για τα πυρηνικά

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε διάλογο για τη στρατηγική σταθερότητα και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Παρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσιγκτον έχουν τονίσει τη σημασία της διατήρησης της επικοινωνίας για το θέμα των πυρηνικών όπλων. Οι δύο χώρες είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο με περίπου 11.000 πυρηνικές κεφαλές.

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διάλογο για τη διασφάλιση στρατηγικής σταθερότητας, τη διατήρηση του καθεστώτους μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής και τη βελτίωση της κατάστασης στον τομέα του ελέγχου των όπλων», ανέφερε ο Πούτιν σε δηλώσεις του σε νομικό φόρουμ στην πόλη του, την Αγία Πετρούπολη.

Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες θα απαιτήσουν «επίπονη κοινή δουλειά» και θα κατευθυνθούν προς την αποτροπή επανάληψης «αυτού που συμβαίνει σήμερα στο Ντονμπάς».

Ο Ρώσος ηγέτης επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία για να προστατεύσει τους Ρώσους και τους Ρωσόφωνους στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς από τις διώξεις από το Κίεβο.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Ουκρανία για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Η Ουκρανία και η Δύση υποστηρίζουν ότι η εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της αποτελεί απρόκλητη πράξη επιθετικότητας, με στόχο την κατάληψη του ουκρανικού εδάφους και την ανατροπή του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.